No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO/VIDEO: Na netradičnom projekte sa podieľala DJ-ská špička. Vytvorili audiovizuálne dielo uprostred Gemera

Foto: Erik Muľ

REVÚCA – Mesto kultúry 2022 do regiónu prináša aj netradičné projekty. Jedným takým bolo aj vytvorenie audiovizuálneho diela na opustenom viadukte, uprostred hôr Gemera, kde sa stretla dvojica popredných slovenských DJ-ov.

Natáčanie Viadukt DJ-ingu na Koprášskom viadukte sa uskutočnilo 9. augusta a po postprodukčných prácach výsledné dielo na kanále YouTube odpremiérovali minulú stredu (26. 10.).

Článok pokračuje pod reklamou


"My v tíme Mesta kultúry Revúca sme sa presvedčili, že tento viadukt má úžasný potenciál ako ´kulisa´ a ´lokácia´ pre umelecké využitie. Dôkazom je náš nový projekt Viadukt DJ-ing, na ktorý sme k spolupráci oslovili známych slovenských DJ-ov – DJ EKG a DJ MIKE SAXI," za tím Mesta kultúry 2022 informoval Martin Pižem.

Pokračoval s tým, že im pripravili improvizované pódium priamo uprostred hlavného oblúku viaduktu a ich hudobnú produkciu nápaditými uhlami kamery zachytil kameraman Peter Balent.

"Aby sme ešte viac zvýraznili úžasné prírodné prostredie, v ktorom je stavba umiestnená, väčšina záberov bola vyhotovená z letiaceho dronu. Prihovorili sme sa viaduktu umením a viadukt nám ho odrazil späť v niekoľkonásobnej intenzite," doplnil Pižem.

“Teší nás, že tento videozáznam zostane trvale zverejnený v online priestore, aj po skončení mesta kultúry a bude motivovať turistov k návšteve Gemera a predstaviteľov umeleckého a kreatívneho priemyslu k využitiu tejto lokácie pre svoje diela," povedala programová a komunikačná líderka Mesta kultúry Iveta Niňajová. 

Koprášssky viadukt je unikátna technická pamiatka obklopená nádhernou prírodou Revúckej vrchoviny na strednom Gemeri. Tvorí súčasť takzvaných „Gemerských spojok“ – opustenej železničnej trate, po ktorej nikdy neprešiel vlak. Výstavba trate bola výzvou miestnych konštruktérov v rokoch 1939 – 1944. Po skončení 2. svetovej vojny a zmene politicko-geografických pomerov však stratila svoj plánovaný účel a jej stavba bola predčasne ukončená. 120 metrov dlhý a 36 metrov vysoký Koprášsky viadukt spolu so Slavošovským tunelom, Koprášskym tunelom a Tunelom pod Dielikom ostal nemou spomienkou na túto éru a ako kuriozitu ho navštevuje čoraz viac turistov. Postráda však praktický účel.

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross