No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO/VIDEO: Pastiersku sezónu v regióne Gemer-Malohont ukončilo Mitrovanie

17. októbra 2022 | | | |  | 

VEĽKÉ TERIAKOVCE - Na Salaši pod Maginhradom vo Veľkých Teriakovciach sa uplynulú sobotu (15. 10.) do popredia dostali ľudové tradície a zvyky, ktoré sa už tradične spájajú s 26. októbrom - Dňom svätého Demetera alebo Mitra.

Pastierska sezóna v regióne Gemer-Malohont bola prostredníctvom podujatia Mitrovanie slávnostne ukončená už po deviatykrát. Na návštevníkov čakalo naozaj bohaté predstavenie regionálnych produktov, ukážky prác na salaši, tance a hudba pastierskej valaskej kultúry, baranie špeciality či aktivity pre deti.

Článok pokračuje pod reklamou


Pri hudobnom sprievode zvučných ľudových piesní si hostia mohli pozrieť ukážku strihania oviec, ako sa odvára žinčica, vyrábajú syry, parenice a bryndza alebo ako sa spracováva ovčia vlna. Pri Humne prebiehala súťaž vo varení baraních špecialít, kde boli prezentované rôzne spôsoby spracovania jahňacieho mäsa.

Tak isto sa všetci mohli pokochať pohľadom na modelky a modelov, ktorí na pódiu predviedli odevy inšpirované ľudovými vzormi a pastierskymi motívmi.

Pozrite si, ako to na tohtoročnom Mitrovaní vyzeralo:


Hlavným zámerom tohto podujatia je zachovať valaskú a ovčiarsku tradíciu v regióne Gemer-Malohont, ako aj zvyky spojené s ukončením pastierskej sezóny. Snahou organizátorov je priblížiť ich súčasnej generácii prostredníctvom animačnej aktivity Mitrovanie a poukázať na význam ovčiarstva ako špecifickej súčasti tradičnej ľudovej kultúry i dnešnej reality. Cieľom je zároveň zvýšiť povedomie verejnosti o tradičných spôsoboch obživy našich predkov cez osvojovanie si zručností v oblasti chovu oviec, spracovania ich produkcie a remesiel súvisiacich nielen s ovčiarstvom.

Organizátormi podujatia sú Miestna akčná skupina MALOHONT, Salaš pod Maginhradom Veľké Teriakovce a Gemersko-malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote - kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja v spolupráci s odborným garantom, ktorým je Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici a ďalšími partnermi. Podujatie podporili sponzori, Európsky poľnohospodársky fond pre rozvoj vidieka a Banskobystrický samosprávny kraj.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross