No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FS HÁJ: Najväčší zážitok v minulom roku? Cesta do Škótska

18. januára 2014 |  | | |

FS Háj Rimavská SobotaBol to dobrý rok . Aj takto stručne by sa dala zhodnotiť sezóna 2013 z pohľadu folklórneho súboru Háj. Priniesla mnoho zážitkov a príjemných momentov, na ktoré Hájisti a ich priaznivci radi spomínajú. Vlaňajšok v súbore, rozmenený na drobné, vyzeral asi takto:

Rok  sa začal nenápadne, bez pompézneho úvodu v podobe fašiangových vystúpení.  No navonok pokojný január bol v skutočnosti mesiacom rozhodovania, plánovania a príprav. Medzi členmi prebiehala búrlivá diskusia na tému „Kam v lete“ a tiež na tému „ Kam v lete 2“ .  Koncom mesiaca bolo všetko definitívne rozhodnuté: Hájisti si na 10 dní zaletia do Škótska a koniec leta strávia v Maďarsku . Tomu však mala predchádzať jarná príprava a bohatý program slovenských  podujatí.

Február priniesol (okrem ďalšieho snehu) aj premiérovú Hájistickú zabíjačku. Tanečníci, speváčky, hájíčatá, heligonkár Ferko - mäsiar, všetci v retro kostýmoch svorne škvarili masť,  plnili klobásky, jaternice a zabávali sa dlho do noci. V ďalších týždňoch nasledovala séria rôznorodých podujatí, na ktorých sa podieľali všetky zložky súboru. Ženská spevácka skupina, detský Hájik aj dospelí Hájisti  sa len  v prvom polroku prezentovali 15 krát predovšetkým v domáckom prostredí.

FS HájLetná festivalová sezóna sa tentokrát začala  v Raslaviciach na Šarišských dňoch spevu a tanca, kde sa Háj predstavil  ako  hosť nedeľného galaprogramu.  Po pár dňoch sa súbor presunul na domácu pôdu do Klenovca, kde koniec júna už tradične trávi na Klenovskej Rontouke. Nasledovalo vydarené účinkovanie v nedeľnom galaprograme Podpolianskych folklórnych slávností v Detve a ešte v ten večer  rýchle pranie, žehlenie a balenie krojov, pretože o tri dni letelo Hájistom ich historicky prvé lietadlo.

Edinburgh, hlavné mesto Škótska, je každý druhý rok dejiskom medzinárodného festivalu Dunedin dancers. Slovenský súbor sa ho zúčastnil  po prvýkrát. Hájisti sa znova  ocitli v hosťujúcich rodinách,  kde mali možnosť spoznávať naturel Škótov za zatvorenými dverami ich príbytkov, na vlastnej koži preveriť povestnú škótsku „pohostinnosť“ či ochutnať tradičnú sendvičovú kuchyňu. Výsledky našich zistení a skúseností potvrdzujú, že aj povery môžu byť občas neaktuálne. Až na pár  výnimiek, ktoré bral každý športovo a s úsmevom, sme sa stretli s ústretovosťou,  pohostinnosťou a ochotou. Málokto však o Škótoch vie (no my už áno), že poriadok v domácnosti je ich veľkou slabinou. Každé ráno po príchode Hájistov do George Watsons College – prominentnej súkromnej školy, ktorá je centrálou festivalu, bola jednou z obľúbených tém debata o hromadách neumytého riadu či obývačke zapratanej po strop. Samozrejme vždy s humorom, všetci to vnímali ako súčasť miestneho koloritu. Čo naopak Škótov jednohlasne chváli, je ich nádherné hlavné mesto a krajina. To očarilo každého. Mali sme vďaka dostatku času a priaznivému počasiu možnosť prejsť snáď celé historické centrum, navštíviť hrad, sídlo kráľovskej rodiny, múzeum  whisky, galérie, výstavné expozície, ale aj prosté, no malebné uličky.

Na oplátku sme pripravili pre škótskych divákov a turistov atraktívny program, ktorý sme s veľkým úspechom a k spokojnosti organizátorov festivalu prezentovali na rôznych historických miestach v Edinburghu, národnej galérii, ako aj v neďalekých mestečkách Peebles, Village green či  priamo  na najväčšej a najznámejšej stredovekej pamiatke Škótska – hrade Stirling.  Miestom niektorých vystúpení nebolo klasické pódium, ale pravý anglický trávnik. Bodkou a zároveň poďakovaním  usporiadateľov bol slávnostný škótsky večer Burns supper pri hudbe s tradičným jedlom haggis, v ktorom sme spoznali našu starú dobrú slovenskú jaternicu.

Škótsko bolo krásne, spomienky nezabudnuteľné. No pohľad na Hájistov, ktorí cestou z letiska obsadili hneď prvý slovenský salaš (kde hromadná objednávka znela "bryndzové halušky a kapustnica"), jednoznačne potvrdil, že domov je domov.
Leto sa ešte ani zďaleka neskončilo. Dobré meno absentujúceho súboru s úspechom hájili na viacerých podujatiach ženy z našej speváckej skupiny Šej Háj, ktoré sa s novým programom predstavili aj na Očovskej folklórnej hrude.

Koniec leta Hájisti strávili v maďarskom Székesfehérvári, v dôverne známom priateľskom prostredí medzinárodného folklórneho festivalu Királyi napok. Ako vždy v Maďarsku, a zvlášť na tomto festivale, sme my aj maďarskí priatelia konštatovali obojstrannú spokojnosť.

Dominantou jesenných vystúpení bol festival Banskobystrická folklórna Haravara, kde sa Háj predstavil v plnom zložení ako hosť hlavného večerného programu. Rok sme ukončili tradičným Vianočným večierkom  s bilanciou dvoch zahraničných zájazdov a vyše 40 vystúpení, množstvom zážitkov, skúseností a konštatovaním „Bol to dobrý rok“. Tešíme sa na 2014.

Festival v Škótsku bol podporený Ministerstvom kultúry SR.

[nggallery id=1282]

Zdroj: FS Háj (redakčne upravené)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross