No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Hnúšťa slávnostne otvorí novú expozíciu priemyselnej histórie

22. apríla 2022 | | |  | 
Lihánich dom, v ktorom bude Stála expozícia histórie priemyslu mesta. Zdroj: mesto Hnúšťa.

HNÚŠŤA – Dejiny mesta Hnúšťa spojené predovšetkým so železiarskym a chemickým priemyslom bude približovať nová Stála expozícia histórie priemyslu v Hnúšti, ktorú samospráva slávnostne otvorí 3. júna počas Dní mesta Hnúšťa.

Umiestnené v nej budú exponáty zo súkromnej zbierky nadšenca pre miestnu históriu Martina Pliešovského, ktorý je zberateľom artefaktov spojených s dejinami regiónu.

Článok pokračuje pod reklamou


Podľa Pliešovského, ktorý je zároveň autorom expozície, budú mať návštevníci možnosť spoznať priemyselnú históriu Hnúšte počas takmer 400 rokov, teda od 17. storočia po dnešok.

„Vzácne sú predmety odliate v mašianskej železolejárni, pohľady na kolóny prvých koksových vysokých pecí v Rakúsko-Uhorsku či produkty Rimavskodolinského chemického komplexu Dr. Blasberga. Mladší sa dozvedia o nie tak dávnej minulosti Slovenských lučobných závodov, gumárenskom priemysle, baníckom podnikaní a aj spracovaní magnezitu v najstaršej rotačnej peci na svete,“ konkretizoval Pliešovský.

Svoju zbierku, ktorá pozostáva z viac ako 500 predmetov, mal donedávna umiestnenú v Pamätnej izbe priemyslu v priestoroch mestského priemyselného parku. Tie však bolo nutné uvoľniť pre potreby jedného z investorov, preto samospráva rekonštrukciou tzv. Lihánich domu vytvoria vhodnejšie priestory pre prezentáciu zbierky.

Ako vysvetlil autor expozície, miestnosti, z ktorých exponáty sťahujú, boli zasadené priamo do industriálneho priestoru v hnedom priemyselnom parku Mestskej investičnej spoločnosti kadiaľ sa prechádzalo okolo storočných, typických tehlových prevádzok bývalej chemickej továrne.

„To bolo ideálne miesto. Avšak ustúpili sme pre rozširovanie výroby jedného zo zahraničných investorov, čo je dobrá správa pre obyvateľov Hnúšte. Históriu priemyslu ukážeme návštevníkom síce na menšej ploche milého domčeka, ktorý čupí v tôni panelových obytných blokov, ale zato v príjemných zrekonštruovaných útrobách, zovňajšku i okolitého prostredia,“ dodal Pliešovský.

Článok pokračuje pod reklamou


Primátor Hnúšte Roman Lebeda uviedol, že mesto na tento účel hľadalo náhradné priestory, ktoré našlo v jednom zo starých nevyužívaných domov mesta. „Ide azda o posledný historický objekt, ktorý nebol zbúraný pri výstavbe sídliska Klokočova v 80. rokoch 20. storočia. Mesto ho zrekonštruovalo v historickom štýle, svojpomocne, s využitím vlastných zamestnancov – nezamestnaných občanov z menších obecných služieb a pracovníkov zamestnaných cez projekty na podporu zamestnanosti."

Jedným z významných priemyselných odvetví v Hnúšti bolo hlavne počas 18. a 19. storočia železiarstvo, rozvíjajúce sa predovšetkým v železiarňach v dnešných mestských častiach Maša a Likier. Po ukončení ťažby a spracovania železa po vzniku Československej republiky sa začal rozvíjať chemický priemysel vo fabrike Dr. Blasberga.

Na jej tradíciu neskôr nadviazali Slovenské lučobné závody a podnik Technická guma. „Mesto má významnú históriu a my robíme všetko pre to, aby sme ju ukázali domácim občanom i návštevníkom. Stála tu napríklad prvá vysoká koksová pec na území dnešného Slovenska či prvá rotačná pec na pálenie magnezitu na celom svete. Náš región bol v tom čase železným srdcom celého Uhorska,“ dodal primátor.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross