No active "ca-sidebar-197687" sidebar

HOT ART: Vychutnajte si cez predĺžený víkend zábavu pod holým nebom

27. augusta 2015 |  | | | |

transistor-68Koniec leta v Rimavskej Sobote bude v znamení tanečnej hudby, akčnej zábavy a pojazdného filmového festivalu pod holým nebom. Posledný augustový piatok celé nádvorie Čierny orol roztancuje openair Transistor párty s podtitulom Summerending Story. Okrem dobrej tancovačky na mix aktuálnej klubovej hudby ponúkne aj exhibíciu street športov a mestského životného štýlu.

 

plagat_b_palova_pozaPiatkový program otvoria sprievodné akcie Street Sport Spot. Exhibíciu adrenalínových mestských športov na dvoch či štyroch kolesách spestrí aj prezentácia čoraz populárnejšieho street workout cvičenia. Svaly a odvahu si návštevníci zmerajú v rozličných športových disciplínach.

 

transistor-summerending-poster-webPod holým nebom Čierneho orla sa predstaví kráľ slovenskej drum ´n basovej scény B-complex. Svetoznámemu producentovi bude kontrovať svieža hip-hopová novinka z Košíc Haha Crew. Transistor nezabúda ani na lokálne mená. Kryť chrbát setu B-complexa a rozohriať dav svojim rýchlym jazykom sa podujme MC Aktiff, ktorý je rimavskosobotskému publiku už dobre známy. V programe nebudú chýbať rezidenti Ples, Sandy, Ka Ya a DJ Ruka.
Vstupenky na Transistor Summerending Story za 6 eur si môžete zakúpiť v TIC a MsKS, ale i priamo na mieste.

Tento víkend za víta do Rimavskej Soboty aj pojazdný letný filmový festival Bažant Kinematograf. Počas štyroch večerov od soboty 29. 8. do utorka 1. 9. vždy o 20.30 hod. môžete na Hlavnom námestí vzhliadnuť české a slovenské filmy z posledných rokov: Traja bratia, Zakázané uvoľnenie, 38, Trabantom až na koniec sveta a krátke predfilmy. Vstup je bezplatný.
Aj tento rok prináša Bažant Kinematograf príjemnú zmes zábavy i vážnych tém, v ktorej si prídu na svoje skalní i noví diváci putovného letného kina. Kočovné Kinematografy ostávajú pôvodné, ale ukážu sa na námestiach v novom šate. Ide v poradí už o 13.ročník Bažant Kinematograf-u, ktorý cestuje so svojimi tradičnými autobusmi po 33 slovenských mestách.

Celovečerné tituly tradične uvedú zaujímavé predfilmy. V tomto roku to sú krátke animované diela medzinárodne uznávaného slovenského animátora, režiséra a výtvarníka Ondreja Rudavského, ktorý striedavo pôsobí na Slovensku a v USA. Vo svojej tvorbe pracuje s rôznymi médiami (film, animácia, maľba, fotografia, video inštalácie, digital art, ilustrácie, či hudba) a získal za ňu množstvo ocenení vrátane Golden Eagle, Monitor Award i nominácie na americkú hudobnú cenu Grammy. Bažant Kinematograf uvedie päť vizuálne podmanivých diel s nadčasovými témami: videoklipy Na čiernom koni (Jana Kirschner, 2006, cena Aurel), Kiko and the Lavender Moon (Los Lobos, 1992, cena MTV Award), The Carnival Is Over (Dead Can Dance, 1994) a krátke filmy Solution(2006) a Pravidlá hry (2014, z poviedkového filmu Slovensko 2.0).

Podujatia sú súčasťou kultúrneho leta HOT ART 2015 umenie v uliciach mesta Rimavská Sobota, počas ktorého vám organizátori ešte v septembri ponúknu 9. 9. o 19.00 hod. pásmo slovenskej národnej hudby a umeleckého slova pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľ. Štúra VZLIETLI ORLI VYSOKO, v rámci ktorého účinkuje mužské spevácke okteto Danubius Octet singers a hovoreným slovom vás bude sprevádzať Juraj Sarvaš. V Rimavskej Sobote sa uskutoční i verejná rozhlasová nahrávka kultúrneho programu Rádia Regina Banská Bystrica a Kino Orbis ponúkne záznam opery Carmen priamo z Metropolitnej opery z New Yorku.

 

Projekt HOT ART 2015 organizuje Mestské kultúrne stredisko s podporou MK SR a miestnych podnikateľov.

29. 8. o 20.30 hod. Traja bratia

Po štvorročnej prestávke sa do programu Bažant Kinematograf vracia aj Jan Svěrák. V tohtoročnej filmovej kolekcii je zaradený jeho najnovší rodinný film pre deti i dospelých, muzikál Traja bratia, v ktorom popri hviezdach ako Vojtěch Dyk či Tomáš Klus účinkuje aj slovenská herečka Zuzana Norisová a pod vynikajúcu hudbu sa podpísal slovenský skladateľ Michal Novinski.

30. 8. o 20.30 hod. Zakázané uvoľnenie

Svoje už tradičné miesto má v ponuke Bažant Kinematografu český režisér Jan Hřebejk. Tentoraz sa predstaví svojím najnovším filmom Zakázané uvoľnenie, konverzačnou a situačnou komédiou o tom, čo všetko sa môže stať, keď sa opijú unesená nevesta, ženský svedok jej ženícha a životom ostrieľaná barmanka... Film je adaptáciou divadelnej hry Petra Kolečka, jednu z hlavných postáv v ňom stvárnila slovenská herečka Zuzana Stavná a za kamerou stál Martin Žiaran.

31. 8. o 20.30 hod. 38

Slovenským zástupcom v programe je netradične dokumentárny film. Filmová pocta hokejistovi Pavlovi Demitrovi, 38, debutujúcej režisérskej dvojice Daniel Dangl a Lukáš Zednikovič predstavuje Demitru nielen ako vrcholového športovca, ale predovšetkým ako človeka a silnú osobnosť, ktorá má svoje pevné miesto nielen v dejinách slovenského športu. To potvrdil aj mimoriadny úspech filmu v slovenských kinách. Od premiéry v septembri minulého roku film videlo už takmer 115 000 divákov, vďaka čomu sa zaradil na 5. miesto v rebríčku TOP 10 najnavštevovanejších slovenských filmov v ére samostatnosti Slovenska a medzi dokumentárnymi filmami mu patrí suverénne prvé miesto.

1. 9. o 20.30 hod. Trabantom až na koniec sveta

Štvoricu filmov v programe uzatvára dobrodružné roadmovie Trabantom až na koniec sveta, ktoré divákov prenesie do Južnej Ameriky. Práve tento kontinent režisér Dan Přibáň a jeho odvážna partia precestovali na dvoch trabantoch, jednej fiatke a motocykli Jawa. Dan Přibáň momentálne trabantom brázdi Austráliu.

vzlietli-orli-vysoko

Zdroj: MsKS Rimavská Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross