No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Koronavírus zastavil aj Klenovskú Rontouku, na toto ste sa mohli tešiť

28. apríla 2020 |  | | |

Pandémiu ohľadom ochorenia COVID-19 najviac pocítili rôzne podujatia. Jedným z nich je aj podujatie Gemersko-malohontských folklórnych slávností v Klenovci, Klenovská Rontouka. Koronavírus tak dal stopku 42. ročníku akcie a presúva sa na rok 2021. Organizátori mali pripravený bohatý program, v ktorom sa mali predstaviť rôzne folklórne súbory z blízka i ďaleka.

„V tomto roku sme sa mali venovať kalendárnym obradovým zvykom. Klenovský dvor mal prezentovať Turíčne sviatky aj s tradičným zvykom stavania mája, v Klenovskej izbe sme chceli prezentovať Veľkonočné zvykoslovie a zdobenie kraslíc, v Múzeu súkenníctva a gubárstva sme chceli prezentovať odev Betlehemcov a programovo sme mali okrem kalendárnych zvykov prezentovať tvorbu jubilantov,“ povedala pre Rimava.sk Stanislava Zvarová, dramaturgička Klenovskej Rontouky.



Podľa jej slov medzi jubilantmi mal byť FS Lykovec z Revúcej, ktorý oslavuje 5. výročie vzniku, ďalej 45. výročie oslavuje FS Háj z Rimavskej Soboty, 50. výročie vzniku FS Rimavan z Rimavskej Soboty. „Rovnako aj FS Podpoľanec si mal programom pripomenúť svoje 45. výročie. V humornom programe sa mali predstaviť Škrupinka z Trenčína, Dubkáčik z Buzitky, Kýčera z Čierneho Balogu,“ doplnila Zvarová s tým, že v otváracom programe – piatok 26. júna 2020 si mali pripomenúť prvú písomnú zmienku obce Klenovec aj programom FS Vepor z Klenovca a hosťom mali byť Gorali z FS Skorušina z Lieseku.

Takto to vyzeralo na Klenovskej Rontouke 2019

https://www.facebook.com/Rimava.sk/videos/645347629304166/

V komornom programe sa chceli venovať spomienke na Janka Valentíka z Tisovca. „Sobotný večer mal uzavrieť FS KUMŠT z Bratislavy a v jednaní bol aj FS Považan z Považskej Bystrice s programom Amerikáni. Z Vojvodiny mali prísť Kysáčania. Výstavy sme mali naplánované Ľubke Žilkovej z Kokavy nad Rimavicou – pestovanie, spracovanie a tkanie - ľan a Kyjatickým hračkám,“ priblížila a zároveň dodala, že výstavy ale plánujú uskutočniť v inom termíne v tomto roku, s prezentáciou projektov FS VEPOR z Klenovca - Od kolísky po svadbu a Z Klenovskej truhlici.
Klenovská Rontouka sa mala uskutočniť 26. až 28. júna 2020. Nový termín 42. ročníka nadregionálnych folklórnych slávností organizátori určili na 25. až 27. júna 2021. Napriek tomu Zvarová prezradila svoj návrh. „Aby sme si termín slávností 26. - 28. júna 2020 pripomenuli archívnymi spomienkami na slávnosti a tak potešili priaznivcov Klenovskej Rontouky aspoň virtuálne,“ zakončila.

https://www.facebook.com/Rimava.sk/videos/1557072291093955/

Pozrite si bohatú fotogalériu Klenovskej Rontouky 2019

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross