No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Kyjatické hračky sa vrátia domov. Remeselník vyzbieral sumu na opravu časti 200-ročnej školy, zriadi v nej dielňu

Zdroj: OZ Kyjatické hračky

KYJATICE – Vďaka Ladislavovi Hedvigimu, Čiernym dieram, združeniu Posledné domy a niekoľkým stovkám darcov a darkýň sa do Kyjatíc vráti tradícia výroby drevených hračiek.

Na svoj projekt – obnovu kyjatických hračiek, žiadal finančný príspevok vo výške 15-tisíc eur cez portál Startlab. Dokopy sa do zbierky zapojilo až 1 600 darkýň a darcov – pre majstra hračiek a jeho nápad vyzbierali 27-tisíc eur.

Článok pokračuje pod reklamou



To, že sa mu podarí vyzbierať takmer dvojnásobok požadovanej sumy, sa mu pravdepodobne ani nesnívalo. Majster hračiek z Rimavských Zalužian sa rozhodol obnoviť časť 200-ročnej školy v Kyjaticiach. Nanovo v nej postaví drevenú verandu a zriadi v nej svoju dielňu, odkiaľ bude odomykať aj susedný kostol Gotickej cesty.

„Roky sa snažil získať podporu, pretože sám by to neutiahol. Je len drobný remeselník a Kyjatice sú len dedinka so 75 obyvateľmi na Gemeri-Malohonte. Rozhodli sme sa mu pomôcť. Keď sa nás na stretnutí pýtal, či je takú sumu reálne vyzbierať, uistili sme ho, že jasné. Spoliehali sme sa na silu komunity. Vďaka vám sa to podarilo za 3 hodiny,“ uviedlo občianske združenie Čierne diery, ktoré propaguje priemyselnú architektúru a zabudnuté miesta Slovenska.

https://www.instagram.com/p/CQdPw91JH50/

“Ide o to, že mne sa podarilo vyrobiť väčšie množstvo hračiek, ktoré chcem používať aj v budúcnosti na výstavy. Veľmi rád by som ich umiestnil do dediny, z ktorej hračky pochádzajú. Bol by som rád, ak by sa tam mohla urobiť aj nejaká chránená dielňa, aby sme pomohli aj ľuďom, ktorí si horšie hľadajú robotu,” povedal nám Ladislav Hedvigi, ktorý na obnovu starého domu nebude sám. Ako ďalej informujú Čierne diery, najali miestneho architekta Ivana Siláčiho, a to vďaka štedrému daru od ilustrátorky Daniely Olejníkovej.

Miznúce remeslo sa vďaka aktivite remeselníka, občianskemu združeniu a darcom teda vráti tam, kde vzniklo. Pred sebou ale majú ešte kopu práce. "Ďakujem všetkým, ktorí podporili našu kampaň na obnovenie priestorov starej školy v Kyjaticiach. Som úprimne vďačný za každý príspevok a podporu, ktorú ste nám počas kampane prejavovali. Čaká nás veľa roboty a s vedomím, že vám niekto drží palce sa dielo určite podarí," poďakoval sa remeselník.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross