No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Letavy: V Ganevii sa začala výstava artefaktov z tohto ročníka umeleckého tábora, ktorý čakajú zmeny

25. októbra 2008 | |  | 

Vernisáž výstavy umeleckého tábora Letavy 2008Včerajšou vernisážou sa v priestoroch rimavskosobotskej galérie Ganevia začala výstava diel, ktoré vytvorili účastníci tohtoročných Letáv, tradičného letného tábora mladých umelcov. Takmer 400 vystavených artefaktov je výberom z kresieb, malieb, grafík, sôch, umeleckého kováčstva či keramiky.

Vernisáž do priestorov galérie prilákala mnoho návštevníkov nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech.

Maňo Lacko„Toto mesto prispieva na fungovanie a organizáciu tábora, a keďže sa LETAVY konajú mimo mesta, práve takouto formou má Rimavská Sobota možnosť vidieť dielka, ktoré mladí umelci počas jedného týždňa práce v dielňach vytvorili,“ uviedol pre Rimava.sk Marián Lacko, kurátor výstavy a zakladateľ Letáv.

Ako ďalej povedal, s účasťou na vernisáži je veľmi milo prekvapený. „Čakal som že prídu letaváci z Čiech i zo Slovenska, tí chodia stabilne, ale milo ma prekvapilo že v hojnom počte prišli aj miestni ľudia. Vidieť teda aj záujem Soboťanov, čo ma veľmi teší,“ vyjadril sa Lacko.

 

Ako avizoval, budúci rok plánujú otvoriť novú, hudobnú dielňu. „Viedol by ju folkový hudobník, ktorý podobné dielne organizuje aj na rôznych festivaloch, takže má bohaté skúsenosti,“ uviedol pre Rimava.sk Marián Lacko a dodal, že v hudobnej dielni by vznikali texty spolu s hudbou, každý účastník by hral na vlastnom nástroji.

Okrem novej dielne však na Letavy čaká aj ďalšia zmena. „Rekreačné stredisko Krokava mení svojho majiteľa, zrejme tu prebehne aj rekonštrukcia na luxusnejšie stredisko, uvažujeme preto o nových priestoroch,“ povedal Lacko. Zároveň naznačil, že sa uvažuje o stredisku Kokava, momentálne už prebiehajú jednania s jeho majiteľom.

  [flashvideo filename=http://www.rimava.sk/video/letavy/letavy_vernisaz.flv /]

Výstava venovaná 23. ročníku Letáv bude v galérii Ganevia v Mestskom kultúrnom stredisku nainštalovaná do 28. novembra 2008.

 

 

Súvisiace články:
Letný umelecký tábor Letavy pomaly vrcholí
Na LETAVY prišlo 300 mladých umelcov, ktorí pracujú v 12 dielňach

Včera skončil 22. ročník letnej školy umenia Letavy

filmy:
Hraný dokument M. Šándora a R. Lukáča o Letavách 2007
Hraný dokument M. Šándora, R. Lukáča a Jean-Guilhem Cailtona o Letavách 2006

www.letavy.sk

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross