No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Lokál ponúkne premietanie dokumentov, diskusiu i výstavu

17. februára 2023 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – LOKÁL je cyklus podujatí, ktorý dáva priestor umelcom z Rimavskej Soboty a priľahlých vesmírov. V nedeľu 26. 2. 2023 od 18.00 hod., sa v bábkovej sále Domu kultúry predstavia ukrajinskí výtvarníci Alyona Yaseneva a Valeriy Stratiuk a rimavskosobotskí filmári Katarína Smaczna a Peter Pavlík s premiérou ich dokumentu #RimavskaPomahaUkrajine. Špeciálnou hostkou večera bude Viera Dubačová, režisérka dokumentárneho cyklu Tí, ktorí zostali. V rámci Lokálu premietnu jeho druhú časť, na ktorej sa ako strihačka podieľala aj Vladimíra Vrbiňáková z Oždian. Vstupné na podujatie je dobrovoľné.

Článok pokračuje pod reklamou


Viera Dubačová

Divadelníčka, aktivistka a regionálna politička. Narodila sa a vyrastala v Ivanke pri Nitre. Vyštudovala réžiu na VŠMU v Bratislave. Je zakladateľkou Divadla z Pasáže, v ktorom hrajú ľudia s mentálnym postihnutím. V roku 2010 bola slovenskou ambasádorkou Európskeho roka boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu. V roku 2012 získala Krištáľové krídlo za filantropiu. Bojuje proti extrémizmu a je jednou zo zakladateliek banskobystrickej iniciatívy Nie v našom meste. Stála pri zrode iniciatívy Mier Ukrajine, organizovala pochody aj demonštrácie na jej podporu a na Ukrajinu opakovane cestuje. V rámci Lokálu odprezentuje druhú časť dokumentárneho cyklu „Tí, ktorí zostali“, ktorý nakrúcala priamo na Ukrajine.

Tí, ktorí zostali

Obrazy z oslobodených území charkivskej oblasti. Osudy ľudí, ktorí zostali a neutiekli pred bojmi, ktoré sa priamo dotkli ich životov. Druhá časť dokumentárneho cyklu prináša svedectvá Mykolaja, Jaroslava, Tatiany a Kolyu založené na tom, čo zažili na vlastnej koži počas vpádu ruskej armády.

Katarína Smaczna

Vyštudovala herectvo na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Už počas štúdia aktívne spolupracovala s Bábkovým divadlom na Rázcestí. Po ukončení štúdia si išla svoje vzdelanie rozšíriť do Poľska na Akademiu im. Zelwerowicza v Bialystoku. Spoluzakladala nezávislú hereckú skupinu Kompania Doomsday, s ktorou navštívila najväčšie divadelné festivaly v Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku, Maďarsku či Poľsku. Momentálne pracuje ako pedagogička na Súkromnom hudobnom a dramatickom konzervatóriu v Rimavskej Sobote. Donedávna pôsobila aj ako redaktorka TV Rimava. Na konte má ako spoluautorka filmy 7829 km od Wu-Chanu a OUCA-(NE)SKUTOčNí PRíBECH.

Peter Pavlík

Rodák z Rimavskej Soboty vyštudoval dokumentárnu réžiu v Banskej Bystrici. Od ukončenia štúdia pracuje ako strihač trailerov pre TV Markíza (predtým RTVS) a kiná (napr. Červený kapitán, trilógia Zahradnictví). Okrem strihania sa venuje aj filmovej publicistike. Písal recenzie a články o kinematografii pre Refresher.sk, momentálne pôsobí na najväčšom filmovom portáli Kinema.sk. Popritom sa podieľal ako filmový strihač na projektoch IMT Smile a Lúčnica – Made in Slovakia a Králové videa (Cena divákov na festivale Cinematik). Od roku 2021 režíruje nezávislé projekty (7829 km od Wu-Chanu, OUCA-(NE)SKUTOčNí PRíBECH).

#RimavskaPomahaUkrajine

Ruská invázia na Ukrajinu vyhnala z domovov milióny civilistov. Tí sa rozpŕchli po celej Európe. Formou humanitárnych zbierok im pomáhalo množstvo dobrovoľníkov. Jedna z takýchto zbierok vznikla aj v Rimavskej Sobote. Krátkometrážny film dvojice Katarína Smaczna a Peter Pavlík dokumentuje jej pôsobenie.

Alyona Yaseneva a Valeriy Stratiuk

Obaja sa narodili na Ukrajine, obaja študovali na Akadémii umení v Kyjive. Aktuálne však žijú a tvoria v Rimavskej Sobote. Zúčastnili sa mnohých výstav a plenérov, naposledy vlani na letnom tábore umenia LETAVY. V roku 2022 realizovali aj výstavu v Gemersko-malohontskom múzeu pri príležitosti Dňa nezávislosti Ukrajiny. V rámci Lokálu vystavia niekoľko zo svojich najnovších diel.

PROGRAM
18.00 · Projekcia filmu Tí, ktorí zostali
Réžia: Viera Dubačová
Strih: Vladimíra Vrbiňáková

18.30 · Diskusia s Vierou Dubačovou
Moderuje: Miroslava Čierna

19.30 · Projekcia filmu #RimavskaPomahaUkrajine
Réžia: Katarína Smaczna & Peter Pavlík

Predfilm: Day one · ZUŠ Rimavská Sobota

+ Prezentácia diel ukrajinských výtvarníkov
Vystavujúci autori: Alyona Yaseneva & Valeriy Stratiuk

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross