No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Majstri hudobnej improvizácie opäť v Rimavskej Sobote

Deti a mládež, ktoré sa venujú hre na hudobný nástroj, dostanú možnosť prostredníctvom interaktívnych hudobných cvičení v Rimavskej Sobote naplno rozvinúť svoj tvorivý potenciál. „Nadväzujeme na úspešný projekt Sobotská džemka!, ktorý sme realizovali minulý rok v spolupráci s miestnou ZUŠ-kou,“ približuje pre Rimava.sk autor projektu Tomáš Bálint. S jedinečným projektom pre mladých rimavskosobotských hudobníkov prichádza Občianske združenie Oxymoron. V spolupráci s Mestským kultúrnym strediskom a Základnou umeleckou školou pripravilo sériu workshopov pod názvom Malá škola hudobnej improvizácie.

Workshopy sa budú konať 13. až 15. júla 2020 v divadelnej sále Domu kultúry a viesť ich bude trojica skúsených lektorov – Štefan Szabó, Michaela Turcerová a Ján Fiala.

Článok pokračuje pod reklamou



Gitaristu Štefana Szabóa netreba domácemu publiku zvlášť predstavovať. Študent jazzovej interpretácie na JAMU v Brne stojí aj za cyklom komorných koncertov Hudba v kruhu či Projektom Ruiny, ktorý prináša hudbu na netradičné miesta. V rokoch 2017 a 2018 sa konal aj v Rimavskej Sobote. Najprv v priestoroch schátraného študentského internátu, neskôr v sile bývalého cukrovaru. Michaela Turcerová, ktorá so Štefanom pôsobí v rámci inštrumentálnej dvojice Duo uO uO, je poslucháčkou jazzovej katedry AMU v Prahe a patrí k najtalentovanejším súčasným saxofonistkám. Spolupracuje s viacerými umelcami na pomedzí moderného jazzu či experimentálnej hudby a na svojom konte má už niekoľko prestížnych ocenení. Podobne ako ona, aj bubeník a vibrafonista Ján Fiala sa na rimavskosobotských pódiách predstavil už niekoľkokrát. Naposledy sa tunajší divák mohol o jeho hudobnom majstrovstve presvedčiť minulý rok na podujatí pri príležitosti 95 rokov od koncertu Bélu Bartóka v našom meste. Absolvent JAMU v Brne je tiež členom skupiny Sto Múch, spolupracuje s viacerými divadlami a pôsobí aj ako hudobný redaktor RTVS. Všetci traja majú za sebou niekoľko workshopov hudobnej improvizácie a sú mimoriadne aktívni na československej improvizačnej scéne. Skúsenosti, ktoré nadobudli, chcú aj prostredníctvom tohto projektu odovzdávať ďalším generáciám.

Viac o pripravovaných akciách sa dozviete v kalendári podujatí, do ktorého môžete svoje aktivity aj pridávať, tu.
Záujemcovia o workshopy sa môžu prihlásiť do 12. júla, a to buď telefonicky na čísle 0903 669 609, e-mailom na [email protected], alebo priamo v Mestskom kultúrnom stredisku či Základnej umeleckej škole. Účasť na nich je bezplatná. „S registráciou však netreba otáľať, kapacita je totiž obmedzená na 10 účastníkov!,“ upresňuje Bálint.

Lektori a účastníci workshopov si v závere projektu zahrajú spolu na jednom pódiu. Ich Malý koncert hudobnej improvizácie sa uskutoční 15. júla 2020 o 19:00 v divadelnej sále Domu kultúry a milovníci hudobného umenia by si ho rozhodne nemali nechať ujsť.

Projekt Malá škola hudobnej improvizácie finančne podporil Fond na podporu umenia

VIDEO-RUINY: Schátraný internát z čias socializmu ožil koncertom

Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross