No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Mesto kultúry Revúca: Vychutnajte si retro dokumenty, umelecký workshop či divadelnú pantomímu

29. marca 2023 | |  | 

Program projektu Mesto kultúry Revúca pokračuje už 44. týždňom, počas ktorého sa uskutočnia podujatia určené pre študujúcu mládež i širokú verejnosť.

Dnešok patrí premietaniu dokumentárnych filmov, detských a publicistických televíznych relácií z archívov regionálnych štúdií RTVS venovaných regiónu Gemer s názvom Dokumenty o nás. Podujatie prebehlo v Revúcej, pokračuje Tisovci i Hnúšti.

Vo štvrtok a piatok 30. a 31. marca do Revúcej už po druhýkrát zavítajú hostia z prestížneho pražského centra súčasného umenia DOX, tentoraz so sériou workshopov Počas príbehu. "Podujatie organizuje naša partnerská organizácia Litterra n.o., kultúrna inštitúcia Banskobystrického samosprávneho kraja. A v sobotu 1. apríla nás čaká bláznivé, ale aj dobrodružné pantomímické spracovanie sci-fi románu Gustáva Reussa, Hviezdoveda, v podaní troch špičkových slovenských mímov. Predstavenie Pantomíma poMIMo so živým hudobným sprievodom a špeciálnymi rekvizitami bude môcť široká verejnosť zažiť v priestoroch Gymnázia Martina Kukučína v Revúcej," uviedol Martin Pižem za tím Mesta kultúry Revúca 2022.

Článok pokračuje pod reklamou


DOKUMENTY O NÁS

Čas a miesto: Streda 29. marca o 9:00 hod. v Mestskom dome kultúry v Tisovci a o 11:00 hod. v Mestskom dome kultúry v Hnúšti

Spomínate si, aké programy z regiónu Gemer sme na televíznych obrazovkách sledovali v rokoch minulých? Pamätníkov, ako aj mladšie ročníky pozývame na špeciálne „retro“ premietanie relácií a dokumentov z archívov regionálnych televíznych štúdií RTVS s názvom Dokumenty o nás. Exkluzívny výber detských a publicistických relácií a dokumentárnych filmov osobne uvádzajú dlhoroční televízni pracovníci – Dagmar Kyslanová z regionálneho štúdia RTVS Banská Bystrica a Miroslav Fedor zo štúdia RTVS Košice.

Na besede, ktorá prebieha popri premietaniach, sa od nich máme možnosť dozvedieť množstvo zaujímavostí zo zákulisia televízie aj z príprav uvádzaných relácií. Návštevníci sa môžu tešiť na ukážky z programov Matelko č. 8 (1988), Encyklopédia slovenských obcí, epizódy Železník, Muráň a Kyjatice, Slovensko nepoznané, epizóda Prvé slovenské gymnázium a Piesne domova – polazovanie. Premietania v Revúcej boli v utorok rozdelené zvlášť pre školské skupiny žiakov a študentov o 10:00 hod. a pre verejnosť o 17:00. V Tisovci a Hnúšti sa v stredu uskutočnia spoločne pre školy a verejnosť. Vstup na podujatie je bezplatný a nevyžaduje si rezerváciu vopred. Viac informácií o podujatí môžete nájsť na facebookovej udalosti.

POČAS PRÍBEHU – workshopy od pražského centra súčasného umenia DOX

Čas a miesto: Štvrtok a piatok 30. a 31. marca, 9:00 – 19:00 hod. Gymnázium Martina Kukučína v Revúcej

Ako je možné prostredníctvom zdieľania príbehov a takzvanej „radikálnej empatie“ zblížiť ľudí s veľmi odlišnými povahami a pohľadmi na svet? To zistíme už najbližší piatok a sobotu na druhej sérii workshopov realizovaných v spolupráci s najväčšou nezávislou inštitúciou zameranou na súčasné umenie v Českej republike – pražským centrom súčasného umenia DOXs názvom „Počas príbehu“. Podujatie sa uskutoční v rámci programu Mesta kultúry Revúca pod organizačnou hlavičkou neziskovej organizácie Litterra, n.o.

Lektori Jiří Rajterman, Eliška Pýchová a Karolína Voleská účastníkom priblížia medzinárodnú metodiku Narrative 4 založenú na princípe zdieľania príbehov prostredníctvom rozprávania. Tento typ zdieľanej empatie má množstvo užitočných účinkov. Základom programu sú krátke autentické príbehy účastníkov na tému súcitu. Keďže sú určené na zdieľanie, každý účastník sa môže rozhodnúť, či si vyberie vážny alebo odľahčený príbeh.

Program prebehne vo štvrtok 30. marca od 8:00 do 9:45 hod. a od 10:00 do 11:45 hod. pre skupiny študentov a od 16:00 hod. pre širokú verejnosť za poplatok 1 eur. V piatok 31. marca pokračuje o 9:00 a 11:00 opäť pre študentov. Kapacita jedného workshopu je 20 účastníkov. Viac informácií o podujatí môžete nájsť na facebookovej udalosti.

PANTOMÍMA poMIMo

Čas a miesto: Sobota 1. apríla, 20:00 – 21:30 hod., Gymnázium Martina Kukučína v Revúcej

Už v sobotu 1. apríla do Revúcej zavíta špička divadelnej pantomímy na Slovensku s historicky prvým spracovaním sci-fi románu Gustáva Reussa, Hviezdoveda. Populárni mímovia Miroslav Kasprzyk, Vladimír Kulíšek a Adrian Ohrádka divákov vtiahnu do príbehu bez jediného slova, iba gestami a mimikov, so živým hudobným doprovodom Vladimíra Martineka a originálnymi vesmírnymi rekvizitami. Tento netradičný zážitok budú môcť Revúčania a návštevníci Mesta kultúry zažiť v priestoroch telocvične ZŠ Hviezdoslavova v Revúcej, kde si zložia kozmicky atraktívne kulisy Vstup na predstavenie je voľný. Viac informácií o podujatí môžete nájsť na facebookovej udalosti.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross