No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Regionálny mix postrehov a zaujímavostí

-Hnúšťanská samospráva upresnila termín odstrelu komínu. Približne 80 metrov vysoký komín, ktorý sa nachádza v bývalých závodoch SLZ, bude odstránený riadeným pádom v sobotu 12.decembra o 13.30 hodine. V priebehu piatku a soboty to bude hlásené aj v miestnom rozhlase. Pred samotnou detonážou zaznejú aj píšťalky či sirény. V priebehu piatku prebiehajú prípravné práce, vŕtajú sa do komína diery. Práce bude realizovať spoločnosť DEMONTA, s.r.o. Sanácia vrátane odstrelu komína si podľa predpokladov vyžiada približne 146 tis. eur bez DPH. Verejnosť, ktorá by si chcela pozrieť odstrel komínu, tak môže urobiť len zo vzdialenosti za oplotením priemyselnej zóny Hnúšťa a areálu SLZ.

-Vianočná burza nápadov a lásky začína v piatok na poludnie a potrvá asi do 18-tej hodiny. V priebehu pár hodín by sa ich v priestoroch MsKS v R. Sobote malo vystriedať 24 výrobcov. Kultúrny program ani pódium pripravené nie je, podávať sa však bude varené víno cez okienko zo susedného DKáču.

Článok pokračuje pod reklamou



-V Tornali dokončujú z eurofondov ČOV. V stredu sa pri nej na obhliadke stretli poslanci s primátorkou. Podľa prednostu mestského úradu Ladislava Nagya ide o najmodernejšiu technológiu na Slovensku. Nenávratný finančný príspevok bol schválený v uplynulých rokoch v hodnote viac ako 13,235 mil. eur, celková suma investície je pritom 14,705 mil. eur, realizátorom a žiadateľom je Stredoslovenská vodárenská spoločnosť Banská Bystrica. V Tornali sú čiastočne odkanalizované hlavne bytové domy, ale vývod dažďovej kanalizácie išiel do rieky Slaná. Ide tak o strategický projekt pre mesto, ktorý nebol doriešený za posledných 30 rokov.

-Štyria z piatich poslancov Národnej rady SR z juhu Banskobystrického samosprávneho kraja hlasovali minulý týždeň za Maroša Žilinku ako kandidáta na generálneho prokurátora. Zahlasovali zaňho dvaja poslanci z Rimavskosobotského okresu Jozef Šimko a Stanislav Mizík, poltárska primátorka Martina Brisudová i Jozef Pročko. Primátorka Lučenca Alexandra Pivková dala hlas Tomášovi Honzovi. Žilinku podporilo 132 zo 147 hlasujúcich poslancov. Zuzana Čaputová vymenovala Žilinku za generálneho prokurátora 10. decembra.

-Lyžiarske stredisko Ski Zbojská ostane mimo prevádzky. „Ukončili sme prevádzku strediska na Zbojskách," povedal pre Rimava.sk Miloš Alberty, bývalý vedúci prevádzky strediska SKI Zbojská, ktoré malo umelé zasnežovanie. Podľa jeho slov došlo k zmene vlastníctva v oblasti chaty. „My sme to nezískali a vlaňajšia sezóna bola úplne nanič, nebol sneh a ani potrebné podmienky. A teraz tiež vidíte, ako to vyzerá. Bude to komplikované," skonštatoval Alberty a dodal, že predávajú technológiu strediska. Ratrak už predali.

FOTO 2019

- Na úplne všetky zasadnutia rimavskosobotského mestského zastupiteľstva, ktoré boli zvolané v tomto volebnom období, neprišiel ani jeden jeden poslanec. Vyplýva to z dochádzky poslancov, ktorá je zverejnená na webovej stránke mesta. V nej sú zahrnuté riadne i mimoriadne zasadnutia. Ospravedlňujeme sa za nepresnú informáciu, že Erika Juhászová a Ladislav Rigó prišli doteraz na všetky zasadnutia zvolané v tomto volebnom období. Nemali stopercentnú účasť. Poukazujeme na to, či poslanci prišli na zasadnutie a nie na to, či zastupiteľstvo nebolo niekedy uznášaniaschopné, čo sa tiež už stalo.
* opravené 10:50, 13.1.2020
Len dvaja rimavskosobotskí poslanci prišli na všetky zasadnutia mestského zastupiteľstva, ktoré boli zvolané v tomto volebnom období. Sú nimi Erika Juhászová a Ladislav Rigó, ten je zároveň viceprimátorom mesta. Vyplýva to z dochádzky poslancov, ktorá je zverejnená na webovej stránke mesta.

-Problém so znečistenou cyklocestou medzi Rimavskými Janovcami a Močiarom by sa nemal opakovať. Tá bola v uplynulých dňoch zašpinená poľnohospodárskymi strojmi a technikou, o čom nám dali vedieť okoloidúci cyklisti. Oslovili sme preto starostu obce Stanislava Krahulca, podľa ktorého po pár dňoch vinníka našli a nakázali mu to očistiť. Podľa jeho slov majú podobný problém aj na druhej strane obce smerom na Jánošíky a Jesenské. Chystá sa preto vyzvať zainteresovaných. "Hanbím sa za to. Pripravujem už prípis, idem im všetkým napísať, lebo sa jeden na druhého vyhovárajú, že to znečistil ten druhý," povedal pre Rimava.sk Krahulec.

- V obci Rimavské Janovce dokončili opravu miestnej cesty. „Je to komunikácia, ktorá nebola ešte nikdy vyasfaltovaná," povedal pre Rimava.sk starosta obce Stanislav Krahulec. Ide o takmer kilometrový úsek, koniec Cintorínskej ulice pri potoku. Projekt bol realizovaný s finančnou podporou ministerstva vnútra - Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Dotácia bola vo výške 3 500 eur. Celkovo za asfaltovanie zaplatili 11 tisíc eur. Zvyšok doložili z obecného rozpočtu.

-Lučenec je členom nielen Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), ale tiež Únie miest Slovenska (ÚMS). „Mesto Lučenec ako prirodzené centrum Novohradu je členom ÚMS práve z dôvodu, že úlohou ÚMS je zabezpečovať rozvoj takýchto mestských regiónov. Centrálne mestá musia spolupracovať s obcami, ktoré do takéhoto prirodzeného mestského regiónu patria a spoločne sa podieľať na jeho rozvoji,“ uviedla pre Rimava.sk Mária Bérešová, vedúca kancelárie lučeneckej primátorky Alexandry Pivkovej. Tá je jednou z viceprezidentiek Únie miest Slovenska.

- Bývalá rimavskosobotská pedagogička Marta Hlušíková pokračuje v spisovateľskej tvorbe. V tomto roku vyšla jej kniha pre deti Krištof, vrabec z 1. cé.

- Bývalý hráč i tréner MŠK Rimavská Sobota Gergely Geri sa stal novým koučom maďarského prvoligového Diósgyőr DVTK. Geri skončil minulý týždeň na poste lodivoda fortunaligového FC Nitra. V Maďarsku mu bude asistovať bývalý hráč, mládežnícky tréner i športový riaditeľ mládeže v MŠK R. Sobota Richard Rubint.

O niečo krajšie Vianoce budú mať seniori v DD a DSS v Rimavskej Sobote a v Sušanoch či onkologickí pacienti v rimavskosobotskej nemocnici. Postarali sa o to ľudia, ktorí sa zapojili do akcie Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Jej podstatou bolo obdarovať iných, ktorí by si možno pod stromčekom inak nič nenašli. Do škatule od topánok ste mohli vložiť rôzne maličkosti – napríklad papuče, knihu, ponožky, hrnček, pohľadnicu s venovaním, čaj alebo kávu. V rámci mesta Rimavská Sobota a jeho okolia sa od 23. novembra do 6. decembra vyzbieralo 350 darčekov, ktoré putovali aj do zariadení G+N Opora alebo OZ Náš Domov na Babinom Moste.

-Pracovníci TSM pokračujú v pílení stromov na sídliskách v R. Sobote. Tento týždeň pracovali aj na Rožňavskej ulici. V rovnaký deň maľovali aj vodorovné dopravné značenie na neďalekom dopravnom ihrisku.

Zdroj: Ladislav Nagy, Rimavské Janovce, kolkolasky.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross