No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Múzeum chystá na záver týždňa oslavy, pripomenie si 130 rokov existencie

10. septembra 2012 |  | | |

Okrúhle, 130. výročie vzniku Gemersko-malohontského múzea, piateho najstaršieho múzea na Slovensku, si pripomenú na oslavách, ktoré sa uskutočnia v závere týždňa. Ako dnes na tlačovej besede informovala riaditeľka Oľga Bodorová, v piatok,14. septembra popoludní, budú najprv na obvodnom úrade dve slávnostné konferencie k histórii múzea a formovaniu zbierok, vybraným osobnostiam tu potom odovzdajú pamätné listy. Podvečer v priestoroch múzea otvoria dve výstavy k 130. výročiu tejto inštitúcie. Podľa slov riaditeľky je na oslavy pozvaných približne 250 hostí, medzi nimi napríklad aj prapravnuk zakladateľa a prvého riaditeľa múzea Jána Fábryho.

riaditeľka GMM PhDr.Oľga Bodorová (vľavo) a Mgr. Martina Mareková

Vznik múzea je spojený s Umelecko-archeologickou výstavou Gemerskej župy, otvorenou 3. septembra 1882 v budove bývalých delostreleckých kasární, kde múzeum sídli dodnes. Jeho zbierkový fond tvorí vyše 97 tisíc predmetov. Ukážku z nich priblížia práve výstavy k výročiu. Návštevníci tak môžu vidieť portréty Andrássyovcov z hradu Krásna Hôrka, výrobky habánov a zbrane ale aj "klenoty" zo zbierkových fondov. Vystavené budú prírodniny pochádzajúce z celého sveta, nálezy kamenných nástrojov z obdobia paleolitu, keramika zo Včeliniec, cenná numizmatická zbierka či školské učebné pomôcky. Svoje miesto tu budú mať aj sviatočné odevy, predmety zahŕňajúce ľudové bývanie a remeslá typické pre región. Súčasťou výstavy sú aj zbierky prezentujúce rómske etnikum a najvýznamnejších muzikantov, ale tiež maliarske a sochárske diela najvýznamnejších autorov spätých s regiónom.

Ako riaditeľka múzea uviedla, múzeum má v súčasnosti 18 pracovníkov, ktorí naďalej rozširujú zbierkový fond, uskutočňujú vedecko-výskumné aktivity, pripravujú výstavy. "S veľkou vážnosťou a úctou si pripomíname 130 rokov múzea, ktoré je regionálnym ale aj mestským," povedala Bodorová, ktorú mrzí, že za posledné roky podľa nej mesto nevníma múzeum ako svoje.

Zdroj: Rimava.sk

Súvisiace články
Riaditeľka múzea Oľga Bodorová: Za každým predmetom je príbeh
Múzeum predstaví svoj najstarší, 160-ročný snár
VIDEO: Hokejový zápas Noc múzeí a galérií neprekazil, prišli aj fanúšikovia
VIDEO: Na otvorení výstavy o Zoltánovi Pálkovácsovi sa zišlo takmer sto ľudí
GMM: Návštevnícky najúspešnejšou bola výstava o R. Sobote v časoch dualizmu


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross