No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Na Dňoch porozumenia aj súťaž Euroacademi gastro

11. mája 2009 |  | 

Viac ako dvadsať škôl zo Slovenska, Maďarska, Poľska a Čiech sa očakáva na medzinárodnej súťaži Spolu v EU - Dni porozumenia. Študenti z krajín V4 si tak po tretíkrát zmerajú svoje sily v súťažiach odborných zručností. Ako sa dnes na tlačovej besede vyjadril organizátor podujatia a riaditeľ Spojenej školy v Rimavskej Sobote Jaroslav Bagačka, novinkou tohto ročníka Euroacademi gastro v odboroch kuchár, cukrár, barman, barista a someliér. Súťažiť sa bude v Dome kultúry a v Hoteli zlatý býk. Zvyšné súťaže budú v odboroch kaderník, kozmetik, obchodný pracovník alebo čašník, ktorá bude v partnerskej škole v Ózde v Maďarsku. „Týmto budeme zvýrazňovať aj cezhraničnú spoluprácu a spoluprácu regiónov,“ povedal Bagačka a dodal, že počas týždňa budú prebiehať športové súťaže či koncerty. Štvrtkový večer (4. júna) sa bude niesť v duchu „Slovenského večera“. Na nádvorí reduty Čierneho orla budú vystupovať tunajšie folklórne súbory, doplnením bude slovenská recepcia.

„Vyvrcholením aj pre mladých ľudí, ktorí žijú s touto akciou bude koncert v amfiteátri, za účasti významnej skupiny Republik z Maďarska a popredných Slovenských skupín – Horkýže slíže, Metalinda, U.K.N.D., Petry Kepeňovej, ktorá je našou absolventkou a pravidelne sa zúčastňuje množstva aktivít v našom regióne,“ vyjadril sa Bagačka. Organizátormi súťaže Spolu v EU - Dni porozumenia je Spojená škola so svojím zriaďovateľom Banskobystrickým samosprávnym krajom (BBSK). Súťaž sa uskutoční vo štvrtok a piatok 4.-5. júna.

Myšlienka Four fest – Dni porozumenia vznikla v roku 2006, kedy sa zorganizoval nultý ročník. Cieľom podujatia je spolupráca krajín V4, konfrontácia zručností, výmena skúseností, propagácia školy, kraja, regiónu, mesta. Bagačka vyzdvihol osobitne odbor kuchár, ktorý je pod garanciou zväzu kuchárov a cukrárov, kde bude predsedom poroty Martin Kovarský.

Po tlačovej besede bola vedúcim odboru vzdelávania a ľudských zdrojov Úradu BBSK Miroslava Martiša prestrihnutá páska na kozmetickom salóne Lada. V najbližších dňoch, pravdepodobne v stredu, sa tak otvorí jedna z ďalších prevádzok Spojenej školy v budove Čierneho orla, kde budú služby poskytovať žiaci pod vedením majstrov odbornej výchovy. Podľa Bagačku zriadenie tohto salónu si vyžiadalo približne 20 tis. eur (600 tis. korún) a po rekonštrukcii budovy plánujú otvoriť aj ďalšie prevádzky, vrátane pánskeho a dámskeho kaderníctva.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross