No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Na Festivale Janka Plichtu boli ocenené regionálne dychovky

15. septembra 2008 |  | |

V piatok, 12. septembra, sa na nádvorí Daxnerovho domu v Tisovci konala prehliadka regionálnych dychoviek Gemera a Malohontu Festival Janka Plichtu.

Ako Rimava.sk informoval vedúci oddelenia kultúry a športu na Mestskom úrade v Tisovci Štefan Sabó, 16. ročníka prehliadky sa zúčastnilo päť regionálnych dychoviek. Hosťom festivalu bola poloprofesionálna dychová hudba (DH) Cementón z Banskej Bystrice a divákom podvečer spríjemnil ľudový rozprávač Ján Valentík.

Tento ročník bol podľa Sabóa výnimočný, pretože uplynulo 115. rokov od založenia tisovskej dychovky Hradovanka, ktorá je tretím najstarším pilierom miestnej kultúry. Pri tejto príležitosti im bol udelený ďakovný list za rozvíjanie a uchovávanie kultúrnych hodnôt a tradícií v oblasti dychovej hudby v regióne Gemera Malohontu. Dirigentskú taktovku Hradovanky po Jaroslavovi Brzákovi od roku 1993 prevzali Milan Matucha a trubkar Ján Plichta, ktorý po ôsmich rokoch zomrel. Na jeho počesť je festival dychovkárov v posledných rokoch pomenovaný ako Festival Janka Plichtu.

Podľa slov hlavného dirigenta DH Hradovanka Milana Matuchu, ktorý je kapelníkom viac ako 15 rokov, sa v posledných rokoch trochu zmenil repertoár. „Začal som spolupracovať s kolegami z iných umeleckých súborov a zbierať novšie skladbičky,“ povedal pre Rimava.sk Matucha, čím podľa neho došlo k spestreniu repetoáru o slovenské tangá a modernejšie úpravy skladieb.

Sabó s Matuchom sa zhodli, že veľkým problémom pre dychovku je získať nových, mladých ľudí. „Muzikanti sa miešajú, vymieňame sa, a tak si vypomáhame,“ uviedol Matucha, ktorý na rôznych spoločenských podujatiach dopĺňa približne dvadsaťčlenný kolektív Hradovanky.
Za posledné dva roky za najväčší úspech Matucha považuje možnosť opakovane vystupovať v Poľsku a Maďarsku. „Konečne sme sa mohli prezentovať aj niekde úplne inde, lebo dovtedy to bolo len na pôde mesta, alebo v jeho blízkosti,“ povedal Matucha, ktorý do budúcnosti avizuje zámer pána Machajdíka, vytvoriť jeden veľký orchester, ktorý by bol zo všetkých členov týchto dychoviek. „Urobila by sa prominentná dychová hudba pre celý región,“ uzavrel.

Ďalšie ďakovné listy boli odovzdané DH Sobotienka pri príležitosti 50. výročia jej vzniku. Tisovský primátor Peter Mináč udelil cenu mesta Eve Dolinajovej, za vedenie mažoretkových súborov mesta a dlhoročné pôsobenie v tisovskej kultúre pri príležitosti 15. výročia založenia Tisovských mažoretiek.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross