No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Na Klenovskej rontouke ožijú pastierske zvyky aj detské hry

22. júna 2009 |  | | | |

Po názvom Pastierska nálada sa v sobotu, 27. júna o 22.00 hod. začne na klenovskom amfiteátri nočný program folklórnych slávností Klenovskej rontouky.

Ako pre Rimava.sk uviedla Stanislava Zvarová, hudobno-dramatické dielo Pastierska nálada priblíži tvrdý život valachov a ponúkne možnosť vzhliadnuť rôzne situácie života na salaši či holi, ktoré sa z dnešného sveta vytratili. „Vovedie nás na svahy masívnej Poľany, kde sa v minulosti preháňali krásne kŕdle oviec a znela kráľovským tónom fujara,“ priblížila Zvarová. Ako naznačila, v programe nebude chýbať dobrá muzika, šikovní tanečníci, inštrumentalisti, speváci a speváčky.

Projekt vzniká pod záštitou prezidenta SR j. e. Ivana Gašparoviča, jeho odborným garantom je
prof. Štefan Nosáľ. Námet a scenár pripravil Roman Malatinec.

Nedeľné popoludnie bude patriť programu najmenších. Pod názvom „Ako smo sa hrali, koť smo buli malí“ sa na Námestí Karola Salvu v Klenovci predstavia detské folklórne súbory Čížiček z Tisovca, Lieskovček z Rimavskej Soboty, Lykovček z Revúcej, Zrkadielko z Hnúšte, Mladosť  a Zornička z Klenovca.
Pod režisérskou taktovkou Jaroslavy Lajgútovej sa budú prezentovať detské tanečné choreografie, spevácke či muzikantské talenty.  „Všetky deti sa  tešia na spoluprácu s hercom Dušanom Cinkotom, ktorý programové čísla stmelí detskými povedačkami či riekankami,“ uviedla Lajgútová.

Ako dodala, nielen  roztancované nôžky (mnohé sa len nedávno učili chodiť) ale aj spievajúce talenty v zastúpení Lucky Zvarovej, Zuzanky Sabovej, Slávky Oláhovej či Petry Benediktyovej  budú iste balzamom na dušu nadšencom folklóru.

31. ročník Gemersko-malohontských folklórnych slávností v Klenovci bude prebiehať od piatka, 26. júna, do nedele, 28. júna. Medzi účinkujúcimi sú okrem domácich folklórnych súborov aj hostia z Poľska či Turecka, pripravený je jarmok remesiel, prehliadka heligonkárov, škola tanca a spevu či súťaž Jánošíkových zručností a šikovností.

Zdroj: Rimava.sk

Súvisiace články
Na Klenovskej Rontouke folkloristi aj z Turecka
Klenovská rontouka v duchu Jánošíkovských tradícií pritiahla približne 10 tis. návštevníkov
Na Klenovskej Rontouke dominoval miestny folklór
V rámci jubilejného ročníka Klenovskej rontouky vystúpi Lúčnica

 


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross