No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Na Scénickej žatve bude mať Rimavskosobotský okres dvoch zástupcov

22. júla 2009 |  | 

Okres Rimavská Sobota budú na 87. ročníku Scénickej žatvy, vrcholnej celoštátnej divadelnej prehliadky, reprezentovať dvaja zástupcovia. Okrem tisovského divadelného súboru Daxner koncom augusta do Martina pocestuje aj Rimavskosoboťan Ľudo Janský.

Tisovské divadlo si nomináciu prinieslo z Tlmačského činohrania, kde sa s inscenáciou Faust alebo Ľudská komédia umiestnili na tretej priečke. O „miestenke“ na Scénickú žatvu však definitívne rozhodla až programová rada.

„Vzhľadom k tomu, že v Tlmačoch je najväčšia činoherná prehliadka na Slovensku, dúfali sme, že nás vyberú a že programová rada bude akceptovať odporúčanie poroty,“ uviedol pre Rimava.sk režisér divadelného súboru Daxner Jaroslav Lacko.

Groteska Môj Kamarát v podaní Ľuda Janského skončila víťazne na celoslovenskej súťažnej prehliadke Divadlo a deti, ktorá sa konala začiatkom júna v rimavskosobotskom Dome kultúry. Ľudo Janský sa Scénickej žatvy zúčastní prvýkrát.

Ako pre Rimava.sk uviedol režisér predstavenia a riaditeľ Základnej umeleckej školy Marián Lacko, groteska je spracovaná na motíve cvičnej etudy ruského míma Jengibarova. „Jej témou je stretnutie krotiteľa s levom v manéži, pri ktorom vzniká mnoho humorných situácií,“ priblížil Marián Lacko.

Okrem Scénickej žatvy sa Ľudo Janský pod režisérskou taktovkou Mariána Lacka pripravuje aj na známy festival humoru a satiry Kremnické gagy, ktorý sa bude konať posledný augustový víkend. „Predstaví sa tu v konkurencii francúzskych a španielskych mímov, okrem vlastného sólového výstupu sa zúčastní aj improvizačnej mímshow,“ uviedol Lacko. Ako dodal, Janský má so svojimi krátkymi pantomimickými vystúpeniami úspech nielen u divákov ale aj  porotcov viacerých prehliadok, vyslúžil si dokonca označenie „objav sezóny“.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross