No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Na Teplom Vrchu sa stretnú spievajúci dirigenti z celého Slovenska

7. augusta 2014 |  | |

ilustračné fotoNa Teplom Vrchu v okrese Rimavská Sobota sa v predposledný augustový týždeň stretnú desiatky dirigentov z celého Slovenska. Počas letného dirigentského kurzu vystúpia na spoločnom koncerte v evanjelickom kostole v neďalekých Padarovciach. Ako pre Rimava.sk uviedla spoluorganizátorka Janka Dobrocká, na kurze sa stretnú dirigenti z Prešova, Košíc, Popradu, Liptovského Hrádku, Bratislavy, Štúrova ale aj z Rimavskej Soboty a Tisovca. Približne 20 až 30 účastníkov si tak v priebehu týždňa vyskúša okrem pozície dirigenta aj hlasovú výchovu, spev. "Zlepšíme si taktovaciu techniku, dramaturgiu ale nahliadneme aj do repertoáru skladieb, s ktorými sme sa ešte nestretli," povedala Dobrocká.

Stretnutia dirigentov na kurzoch bývajú raz do roka, podľa Dobrockej sú však stále na inom mieste. Minulý rok bol kurz v Rimavskej Sobote a dirigenti nadviazali spoluprácu s mestským spevokolom Bona Fide. "V rámci kurzu vznikol aj zbor spievajúci dirigenti Slovenska. Páčilo sa im tu a tento rok sa tu chceli aj zrekreovať," spomenula Dobrocká, ktorá je zároveň dirigentkou Bona Fide. Podľa jej slov budú tento rok lektormi dirigent Štefan Sedlický a Ivana Kleinová, z Čiech príde Jiří Slovík. "Tri dni sa budeme venovať dospelým zmiešaným zborom a tri dni detským zborom," dodáva Dobrocká, podľa ktorej mali tento rok niekoľko spoločných koncertov na Slovensku aj v Paríži.

Stretnutie na Teplom Vrchu potrvá od 18. do 23. augusta, koncert v Padarovciach pre verejnosť bude v stredu, 20. augusta o 18.00 hod. "Všetkých srdečne pozývame. Odznejú tam skladby od starých majstrov až po jazz a Afriku," avizuje Dobrocká.

Letný kurz zbormajstrov 2014 - celoštátny dirigentský kurz pre zbormajstrov amatérskych speváckych zborov organizuje Mestské kultúrne stredisko v Rimavskej Sobote v spolupráci s NOC Bratislava s finančnou podporou MKSR.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross