No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Obce Klenovec a Mihálygerge opäť pripravili cezhraničný folklórny festival

27. septembra 2011 |  | | |

Prehĺbenie cezhraničnej spolupráce, poznávanie zvyklostí a tradícií ako aj rozvoj cestovného ruchu je cieľom festivalu, ktorý na najbližší víkend opäť pripravili obce Klenovec a Mihálygerge (MR). Ako Rimava.sk informovala Stanislava Zvarová, predsedníčka OZ RODON Klenovec, jedenásty ročník podujatia Návraty k hudobným tradíciám sa začne v piatok, 30. septembra, potrvá do nedele, 2. októbra.

Dejiskom piatkového programu bude Klenovec, okrem výstavy záhradkárov, varenia špecialít či ochutnávky vína čakajú na návštevníkov aj večerné vystúpenia ľudových hudieb a speváckych skupín.

V sobotu festival pokračuje v Maďarsku, v družobnej obci Mihálygerge, kde sa bude súťažne variť aj ochutnávať pálenka, večer príde na rad hudobný galaprogram.

„Spolupráca našich obcí sa začala vystúpením folklórneho súboru Ipoly z obce Mihálygerge z Maďarska na XIV. ročníku Gemersko - malohontských folklórnych slávností v Klenovci v roku  1992 a toto stretnutie prerástlo do priateľstva, neskôr do spoločných aktivít a družobnej spolupráce,“ vysvetlila Zvarová. Podľa jej slov nasledovali spoločné výmeny folklórnych súborov, stretnutia  starostov, členov zastupiteľstva, vzájomné futbalové stretnutia, stretnutia poľovníkov, rybárov, záhradkárov aj požiarnikov. „Začiatky družby medzi obcami  nepotrebovali vzájomné zmluvy, ale vychádzali zo spoločných záujmov, kontaktov a priateľstiev. Vzájomnú zmluvu o spolupráci obce podpísali 26. júna 2001,“ doplnila. Podľa jej slov bola v máji 2008 podpísaná aj dohoda o partnerstve medzi Nadáciou pre Mihálygerge a Občianskym združením RODON Klenovec. Jej hlavnými bodmi je spolupráca v oblasti kultúry, využitia voľného času a turistiky, ako aj vzájomné spoznávanie  v otázkach ekonomiky, sociálnych vecí, zamestnanosti, spoznávanie prírodných a kultúrnych pamiatok obcí.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross