No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Obnovený hrad Krásna Hôrka sa má stať moderným múzeom. Komplexná rekonštrukcia bude stáť milióny eur

10. marca 2022 | |  | 
Hrad Krásna Hôrka. Zdroj foto: SNM

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE - Dnes (10. marca) sa symbolicky, na desiate výročie požiaru na hrade Krásna Hôrka, uskutočnila tlačová konferencia o projekte obnovy hradu a revitalizácie jeho okolia. Po devastačnom požiari v roku 2012 sa dostáva do svojej najdôležitejšej etapy.

V utorok (8. marca) pristúpilo Slovenské národné múzeum (SNM) v rámci medzinárodnej verejnej súťaže na zhotoviteľa stavby k otváraniu ponúk firiem. Komisia momentálne tieto ponuky vyhodnocuje.

Článok pokračuje pod reklamou


SNM má v pláne realizovať stavbu v rôznych etapách. Ak bude výstavba pokračovať podľa ich plánu, chceli by požiadať o predčasné využívanie niektorých častí hradu. „Pokiaľ všetko pôjde dobre, Dolný hrad, časť Stredného hradu a stavby podhradia plánuje SNM sprevádzkovať na jeseň 2023. Horný hrad príde na rad v poslednej fáze projektu,“ informovala Zuzana Vášaryová, vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM.

Ako sa vyjadril generálny riaditeľ SNM Branislav Panis, projekt rekonštrukcie sa pomaly dostáva do finálnej etapy výstavby. „Obnovená Krásna Hôrka bude nielen estetická, ale rovnako bude spĺňať aj všetky požiadavky pre návštevu moderného múzea 21. storočia.“

Aj napriek obnove by mala byť originálna historická konštrukcia hradu zachovaná a návštevníkov bude čakať aj nové parkovisko, ktoré by malo spĺňať aktuálne ekologické požiadavky a funkčnú vybavenosť. Budú tiež dostupné miesta pre nabíjanie elektromobilov a elektronického informačného systému.

„V rámci areálu podhradia sa okrem bežných služieb (rôzne formy občerstvenia, suveníry, toalety a pod.) pre návštevníkov bude nachádzať aj informačné centrum, vybavené miestnosťou pre multimediálne prezentácie a prezentáciu hradu pre osoby so zrakovým alebo pohybovým obmedzením,“ doplnila riaditeľka SNM – Múzeum Betliar Tímea Mátéová.

Článok pokračuje pod reklamou


Na obnovu hradu Krásna Hôrka bolo ku koncu roku 2021 preinvestovaných viac 6-miliónov eur, ktoré pochádzali z poistenia a v menšej miere zo štátneho rozpočtu. SNM tiež vyčerpalo výnos z verejnej zbierky na ochranu národnej kultúrnej pamiatky hradu Krásna Hôrka v sume viac ako 180-tisíc eur.

„Komplexná obnova Dolného, Stredného a Horného hradu plus podhradia bude stáť 34 942 259,02 eur. Finančné prostriedky pre SNM schválila na tento účel svojím uznesením Vláda SR,“ dodala Vášaryová.


Prečítajte si tiež: Žeriav z Krásnej Hôrky zmizne. Dnes začínajú s demontážou


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross