No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Ochotníci z celého Slovenska budú hrať pre deti v Rimavskej Sobote

27. mája 2009 |  | |

Približne 70 divadelníkov z Bratislavy, Prievidze, Dolného Kubína, Prešova i domáci rimavskosobotskí nadšenci divadla Alterna sa budúci týždeň stretnú na Celoštátnej súťažnej prehliadke ochotníckeho divadla dospelých hrajúcich pre deti - Divadlo a deti Rimavská Sobota 2009. „Všetci sú víťazmi krajských súťaží“ povedal riaditeľ Mestského kultúrneho strediska (MsKS) a zároveň predseda trojčlennej poroty Ľubomír Šárik.

Detské publikum, ktoré je adresátom celej prehliadky, od štvrtka až soboty ( 4. až 6. júna) má možnosť vzhliadnuť päť divadelných predstavení a dve scénické miniatúry. „Dôležitou súčasťou festivalu, určenou všetkým účastníkom, je kritická reflexia divadelných predstavení so zámerom skvalitniť prácu dospelých ochotníkov, poukázať na problémy s detským publikom a vzájomne si vymeniť skúsenosti,“ dodal divadelný teoretik a dramaturg Ľubomír Šárik.

Detské publikum zabavia a rozosmejú v piatok o 16:00 hod. na Hlavnom námestí profesionálni herci Bábkového divadla Babadlo z Prešova svojím predstavením „Ako baba Pačmaga ženícha zháňala“.

„Okrem súťažnej časti prehliadky sme pripravili pre účinkujúcich vernisáž výstavy absolventských prác žiakov miestnej umeleckej školy a pozvánku na tohtoročné Letavy,“ povedala pre Rimava.sk koordinátorka prehliadky Regina Špitálová, podľa ktorej sa augustové Letavy uskutočnia na novom mieste, na Kokave.

18. ročník Celoštátnej súťažnej prehliadky sa uskutoční v priestoroch rimavskosobotského domu kultúry. Víťazný kolektív postúpi na vrcholnú prehliadku slovenského ochotníckeho divadla - Scénickú žatvu do Martina.

Vyhlasovateľom prehliadky a zároveň odborným garantom je Národné osvetové centrum v Bratislave z poverenia Ministerstva kultúry. Celé podujatie sa koná pod záštitou primátora mesta Rimavská Sobota s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR. Organizátorom je už desiaty krát Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota, ktoré prebralo prehliadku od mesta Čadca.

Súvisiace články
Skončil sa 17. ročník celoštátnej súťažnej prehliadky ochotníkov hrajúcich pre deti

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross