No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Osobnosť Jána Francisci-Rimavského je aktuálna aj v súčasnosti, vyhlásil predseda Matice slovenskej Marián Gešper

8. júna 2022 | | |  | 
Predseda Matice slovenskej Marián Gešper.

HNÚŠŤA - Počas osláv Dní mesta Hnúšťa sa pripomínala aj jedna významná udalosť - 200. výročie narodenia Jána Francisci-Rimavského, národného buditeľa, ktorý sa narodil práve v Hnúšti. Počas osláv sa nám podarilo v meste stretnúť aj predsedu Matice slovenskej Mariána Gešpera, s ktorým sme sa porozprávali o histórii nášho regiónu.

"Musíme si uvedomiť, že tento región je pevne spojený so slovenskými národnými dejinami. Pre niekoho to bude prekvapením, ale štúrovci v roku 1848 boli práve tu najviac koncentrovaní, možno ešte viac, ako na Turci, kde sídli Matica slovenská. Tento región dal veľmi veľa významných osobností, národných, ale aj občianskych dejín. V neposlednom rade treba zvýrazniť aj pamiatku Jána Francisci-Rimavského, ktorý má v týchto dňoch 200. výročie jeho narodenia," uviedol pre Rimava.sk Gešper.

Článok pokračuje pod reklamou


Ako ďalej doplnil, osobnosť Jána Francisci-Rimavského je aktuálna aj v súčasnosti. "Všetky projekty, na ktorých sa podieľal v druhej polovici 19. storočia, sú funkčné dodnes. Môžem spomenúť Slovenskú národnú radu, vojenské tradície, slovenskú literatúru, politický program, Maticu slovenskú či gymnáziá. Ide o veľmi silnú generáciu, ktorej súčasťou bol aj Ján Francisci z Hnúšte," konkretizoval predseda.

Okrem Jána Francisciho označil za významnú aj ďalšiu osobnosť regiónu. "Neďaleko sa narodil Matej Hrebenda, tiež významný národovec, ktorý bol známy predovšetkým šírením a zbieraním slovenského tlačeného slova v 19. storočí. Pri jeho osobe nešlo len o propagátora, ale aj aktívneho popularizátora tých ideí," uzavrel.

Článok pokračuje pod reklamou


Osobnosť Jána Francisci-Rimavského a jeho 200. výročie narodenia si pripomenuli na Dňoch mesta Hnúšťa najskôr konferenciu o jeho živote a diele, na ktorej sa zúčastnili právnik, politológ a spisovateľ Daniel Šmihula, vysokoškolský učiteľ Július Lomenčík či čestná obyvateľka mesta Zuzana Stanislavová. Počas slávnostného zasadnutia mestského zastupiteľstva bola časť programu venovaná práve Franciscimu, kedy sa konal aj pietny akt pri jeho soche.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross