No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Podujatie Lokál sa nieslo v znamení prvého výročia vojny. Vystúpili ukrajinskí umelci, ako aj filmoví tvorcovia

28. februára 2023 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – Cyklus podujatí Lokál sa dočkal svojho pokračovania. V nedeľu (26. februára) sa niesol v znamení vojny na Ukrajine, ktorá vypukla pred rokom.

V bábkovej sále Domu kultúry vystúpili ukrajinskí manželia Alyona Yaseneva a Valeriy Stratiuk, ktorí predstavili aj svoje obrazy. Umelci, ktorí našli útočisko pred vojnou v Rimavskej Sobote, otvorene porozprávali o hrôze, ktorú prežili. Svoje emócie prejavili aj vo svojich dielach, ktoré si môžete do 3. marca pozrieť na ich výstave s názvom NEBO VŠETKO VIDÍ v galérii Ganevia.

Článok pokračuje pod reklamou


Špeciálnym hosťom podujatia bola režisérka Viera Dubačová. Predstavila svoj dokument "Tí, ktorí zostali". Na strihu sa podieľala aj Vladimíra Vrbiňáková z Oždian. Film mapuje osudy ľudí, ktorí zostali a neutiekli pred bojmi – tie sa priamo dotkli ich životov. Prináša svedectvá Ukrajincov, opisujú, čo zažili na vlastnej koži počas vpádu ruskej armády.

"Keď Rusko vojensky napadlo Ukrajinu, zmenilo nám to životy. Zrazu je vojna, je veľmi blízko a je veľmi krutá a zlá. Založili sme s priateľmi združenie Mier Ukrajine a začali sme organizovať podporné akcie, hranice sa zaplnili a ľudia prejavovali obrovskú solidaritu. Potom prišli šialené obrázky z Buče a ja som si povedala, že tá doba si to žiada, aby ľudia videli skutočné príbehy, pretože medzitým začala narastať dezinformačná vojna a ľudia začali šíriť lži a klamstvá. Zobrala som si kameramana a išli sme natáčať autentické príbehy. Prvé diely sme točili priamo v Buči a Boroďanke. Všetko bolo totálne zničené Rusmi, zbombardované. Prešli sme naprieč krajinou a to je všetko zrovnané so zemou, všade vidíte spálenú zem, zabitých ľudí, zničené životy. To je pliaga, čo tí Rusi robia, je to strašné nešťastie a strašné zlo," povedala pre Rimava.sk režisérka Dubačová.

Článok pokračuje pod reklamou


Na záver sa predstavili rimavskosobotskí filmári Katarína Smaczna a Peter Pavlík s premiérou ich dokumentu #RimavskaPomahaUkrajine. Film mapuje pôsobenie humanitárnej zbierky v Rimavskej Sobote, na ktorej sa podieľalo množstvo dobrovoľníkov. 


K TÉME:

Dokumentárny film #RimavskaPomahaUkrajine uzrie svetlo sveta o niekoľko dní na podujatí Lokál

21.feb.2023 -

Premiérovú projekciu dokumentárneho filmu si môžete pozrieť už túto nedeľu 26. februára.

Ďaľej...

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross