No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Poslanci rozhodli o udelení Ceny mesta Rim. Sobota

21. marca 2023 | | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – Mestskí poslanci na svojom utorkovom zasadnutí (21. marca) rozhodli o tom, kto dostane tohtoročnú Cenu mesta Rimavská Sobota.

Mestské zastupiteľstvo môže v kalendárnom roku udeliť najviac tri Ceny mesta. Svoje návrhy mohli predkladať poslanci, primátor, komisie, obyvatelia mesta, občianske združenia, spolky, vedecké a umelecké inštitúcie pôsobiace na území mesta.

Poslanci rozhodovali spomedzi 8 návrhov. Na rozdiel od toho minulého, Ceny mesta Rim. Sobota v tomto roku udelené budú.

Článok pokračuje pod reklamou


Hoci hlasovanie bolo po minulé roky tajné, poslanec Zoltán Cziprusz navrhol verejné hlasovanie, s čím ale nesúhlasil primátor Jozef Šimko.

Pred tajným hlasovaním si poslanci zvolili trojčlennú komisiu v zložení poslankyne Anny Šimkovej, Zoltána Cziprusza a Štefana Tankóa, ktorý bol jej predsedom. Počas 15-minútovej prestávky poslanci v tajnej voľbe rozhodli o Cenách mesta Rimavská Sobota.

Za Rastislava Poláka hlasovalo všetkých 17 prítomných poslancov, Ľubica Varjuová dostala 14 hlasov a Zoltán Bán 13. Ceny im budú udelené 5. mája na slávnostnom zasadnutí MsZ.

Zdroj: Mestský úrad Rimavská Sobota

Rastislav Polák je dekanom farnosti Rimavská Sobota a vikár Rožňavskej diecézy. V Rim. Sobote pôsobí ako dekan od roku 2015. Okrem cirkevných záležitostí pôsobí aj na poli kultúry a charity, podieľa sa na zveľaďovaní a ochrane kultúrnych pamiatok a pracuje s mládežou. Zaslúžil sa napríklad o rozšírenie koncertov vážnej hudby v meste, opravu veže kostola na Hlavnom námestí, opravu oltára či opravu budovy fary. Pre mládež organizuje rôzne jarné a letné tábory

Ľubica Varjuová bola dlhé desaťročia stabilnou súčasťou Zboru pre občianske záležitosti pôsobiacom v Rimavskej Sobote. Po takmer 36. rokoch pôsobenia v úlohe „spozárky“ a recitátorky musela zo zdravotných dôvodov túto činnosť zanechať. V úlohe „spozárky“ a recitátorky sa prihovárala najmenším i seniorom pri rôznych spoločenských a slávnostných podujatiach. Celý svoj život pracovala v školstve, zastávala aj post riaditeľky materskej školy.

Zoltán Bán po strednej škole absolvoval Elektrotechnickú fakultu Vysokého učení technického v Brne. Od roku 1977 pracoval pre Stredoslovenskú energetiku na rôznych pozíciách, od technika až po zástupcu riaditeľa. Ako projektový manažér v oblasti rozvoja sietí mal možnosť prispieť k efektívnemu rozvoju a rozširovaniu infraštruktúry regiónu. Od roku 1997 sa ako správca, kurátor a člen Synodnej rady Reformovanej cirkvi Rimavskej Soboty a Gemerskej diecézy snaží pomáhať reformovanej cirkvi a ďalším historickým kostolom pri zachovaní, obnove a rekonštrukcii ich majetku. V rokoch 2001 až 2013 bol poslancom Banskobystrického samosprávneho kraja.

Poslanci dnes rozhodli aj o udelení Čestného občianstva mesta Rimavská Sobota Helene Husárovej, a to za jej výnimočný prínos.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross