No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Projekt Mesto kultúry Revúca: Buďte pri stretnutí Daxnera a Francisciho, čaká vás aj tvorivý workshop

23. februára 2023 | |  | 
Foto: Alena Geršičová

REVÚCA – Projekt Mesto kultúry Revúca nie je iba o samotnom meste Revúca. Pri príprave programu mysleli na celý región Gemer a rozvoj kultúry v ňom. Dôkazom toho sú aj podujatia najbližších dní v rámci 39. a 40. týždňa trvania projektu, ktoré vysúvajú mimo Revúcej.

"V piatok 24. februára sa uskutočnia dve pokračovania série inkluzívnych podujatí Čítanie rozprávok bez bariér s Romanom Sorgerom, tentoraz pre žiakov základných škôl v Kameňanoch a Jelšave. V utorok 28. februára do Mestského domu kultúry v Tisovci presunieme výstavu komiksov od tvorcov z celého Slovenska zapojených do súťaže Stretnutia po rokoch Daxnera a Francisciho. Výstava od 3. februára do 26. februára premiérovo prebieha v priestoroch Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej," informoval za Mesto kultúry Revúca 2022 Martin Pižem.

Článok pokračuje pod reklamou


Ako pokračoval, program budúceho týždňa zavŕšia v stredu a štvrtok 1. a 2. marca na domácej pôde v revúckom Mestskom dome kultúry, kde pre milovníkov tradičných remesiel pripravia dvojdňový tvorivý workshop ľudovej výroby starou zápästkovou technikou. "Prijmite pozvanie k nám na Gemer, prepnite na Revúcu a zažite ich spolu s nami," pozývajú organizátori.

ČÍTANIE ROZPRÁVOK BEZ BARIÉR

Piatok 24. februára, od 8:30 do 9:00 hod. na Základnej škole v Kameňanoch, od 10:35 do 12:00 hod. na Základnej škole v Jelšave.

O tom, že rozprávkové príbehy a ich hrdinovia nepoznajú žiadne bariéry, sa už tento piatok doobeda presvedčia aj žiaci základných škôl v Kameňanoch a v Jelšave na podujatí Čítanie rozprávok bez bariér, ktoré doteraz prebehlo na základných školách v Revúcej, Muránskej Dlhej Lúke, Sirku a Lubeníku. Zavíta k nim známy tvorca detských televíznych programov, umelec, pedagóg a milovník kníh Roman Sorger. Zábavnou dramatizovanou formou žiakom predstaví tie najkrajšie rómske a nerómskej rozprávky od Eleny Lackovej a Stanislava Rakúsa. Okrem toho si zahrajú príbeh na hudobných nástrojoch a veľa nového sa naučia. Zistia, že hrdinovia rómskych a nerómskych rozprávok sú si veľmi podobní – šíria dobro, pomáhajú tam, kde treba a neváhajú pri tom spojiť sily s inými. Tak, ako by sme to mali robiť aj v skutočnom svete. Bez ohľadu na pôvod, kultúru či sociálne prostredie, v ktorom žijeme.

STRETNUTIE PO ROKOCH DAXNERA A FRANCISCIHO V TISOVCI

Utorok 28. februára, 16:00 hod., Mestské kultúrne stredisko v Tisovci

Budúci týždeň v utorok 28. februára pozývame priaznivcov výtvarného umenia a komiksovej tvorby z Tisovca a okolia na vernisáž výstavy komiksov Stretnutia po rokoch Daxnera a Francisciho. Výstava pozostáva z 20 komiksov od amatérskych tvorcov z celého Slovenska zapojených do rovnomennej súťaže, ktorá pod hlavičkou Mesta kultúry Revúca prebiehala od mája do novembra 2022. Témou súťaže boli skutočné či fiktívne stretnutia dvoch výrazných predstaviteľov štúrovskej generácie z regiónu Gemer, Štefana Marka Daxnera a Janka Francisciho, ktorých 200. výročie narodenia sme si v minulom roku pripomínali.

Výstavu 20 komiksových autorov sme premiérovo uviedli a počas februára do 26. februára 2023 vystavili v priestoroch Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, kde sa 3. februára uskutočnilo aj slávnostné vyhodnotenie súťaže. V Mestskom kultúrnom stredisku v Tisovci bude prebiehať od 28. februára do 17. marca 2023 a následne ju presunieme a uvedieme v Petrivaldského vile v Hnúšti.

STAROU ZÁPÄSTKOVOU TECHNIKOU – tvorivý workshop ľudovej výroby

Streda a štvrtok 1. a 2. marca, 15:00 - 18:00 hod., Mestský dom kultúry v Revúcej.

Priaznivcov tradičných remesiel budúcu stredu a štvrtok srdečne pozývame na dvojdňový workshop pletenia starou zápästkovou technikou. Zápästky boli v minulosti súčasťou mužského odevu a slúžili na stiahnutie širokých rukávov košieľ na zápästí, zároveň chránili zápästie pri práci a pred mrazom. Ich výroba bola rozšírená na Horehroní, Spiši, Zamagurí, Liptove, ale aj u nás na Gemeri. Zápästky jednotlivých regiónov sa odlišovali materiálom, veľkosťou, farbou i vzorom. Zápästkovou technikou sa tvorili aj iné výrobky, napríklad papuče, rukavice či koberčeky. 

Na dvojdňovom workshope v Meste kultúry Revúca si účastníci budú môcť touto technikou vyrobiť napríklad kabelku, vrecko na mobil či tablet, puzdro na okuliare a iné užitočné doplnky. Na výrobu budeme používať vlnu, ale aj recyklované staré bavlnené tričká. Výsledkom budú jedinečné módne doplnky vyrobené technikou 19. storočia. Workshop povedie lektorka Eva Sojková. Podujatie si z kapacitných dôvodov vyžaduje prihlasovanie účastníkov vopred prostredníctvom online prihlášky na webe Prepni na Revúcu na tomto odkaze, alebo telefonicky na čísle +421 947 925 841.

Ďalšie aktuálne prebiehajúce podujatia

  • Veľké mapovanie umenia v Gemeri (20. októbra 2022 – 30. apríla 2023) – historicky prvé odborné mapovanie málo známych umeleckých diel z obdobia socializmu v regióne Gemer, so zapojením širokej verejnosti.
  • Kateřina Šedá sa prepla na Revúcu (1. júla 2022 – 31. mája  2023) – sociologický prieskum k vytvoreniu veľkoformátového participatívneho projektu pre Revúcu pod vedením renomovanej českej konceptuálnej umelkyne a sociálnej architektky Kateřiny Šedej.
  • Príbehy našich susedov v Revúcej (6. októbra 2022 – 31. januára 2023) – dokumentovanie príbehov 20. storočia za účasti žiakov zo ZŠ Hviezdoslavova v Revúcej a živých pamätníkov historických udalostí. Projekt koordinuje partnerské združenie Post Bellum.
  • Revúca na plátne (9. decembra 2022 – 28. februára 2023) – verejná zbierka historických fotografií, diapozitívov, pohľadníc, dekoračných a upomienkových predmetov zobrazujúcich život v Revúcej a okolí v minulosti.

Ešte viac informácií o doterajších, aktuálne prebiehajúcich a pripravovaných podujatiach Mesta kultúry Revúca môžete nájsť na oficiálnej webovej stránke Prepni na Revúcu v časti Program.

Podujatia z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross