No active "ca-sidebar-197687" sidebar

R. SOBOTA: Na Hlavnom námestí ožívajú príbehy osobností z kľúčových udalostí 20. storočia

12. februára 2020 | |  | |

Na Hlavnom námestí v Rimavskej Sobote ožívajú vďaka výstavných panelov príbehy ľudí, ktorí zažili totalitu na vlastnej koži. Pod názvom „30 rokov slobody“ zachytáva osudy ľudí, ktorí sa aktívne podieľali na revolučnom dianí v roku 1989. Jednou z postáv je dlhoročný učiteľ a umelec Marian Lacko, ktorý novembrové udalosti spred 30-tich rokov v Rimavskej Sobote moderoval. V tom období pracoval v Dome kultúry.

Príbehy 20. storočia zaznamenalo a do Rimavskej Soboty prinieslo občianske združenie Post Bellum, ktoré funguje na Slovensku od roku 2011. Podľa slov riaditeľky združenia Sandry Polovkovej, pravidelne vyhľadávajú a dokumentujú spomienky pamätníkov kľúčových udalostí 20. storočia. Rozhovory s nimi sprístupňujú v on-line archíve Pamäti národa, kde ich je dokopy už 5000. „Zaznamenané príbehy sa snažíme rozprávať ďalej. Jeden zo spôsobov je putovná výstava,“ povedala Polovková s tým, že nová výstava je venovaná 30. výročiu Nežnej revolúcie. Ako ďalej Polovková uviedla, v roku 2018 už plánovali v Rimavskej Sobote umiestniť putovnú výstavu s príbehmi na námestí. „Dostali sme sa však do konfliktu s vedením mesta a niektorými poslancami a poslankyňami mestského zastupiteľstva. Umiestnenie výstavy nepovolili.“ Náhradný priestor jej v tom čase našlo Ministerstvo kultúry a Banskobystrický samosprávny kraj, na nádvorí Gemersko-malohontského múzea za pomoci riaditeľky Oľgy Bodorovej. výstavu sprevádzala aj verejná diskusia o holokauste.

Článok pokračuje pod reklamou



V súčasnosti sa expozícia do mesta vracia opäť vďaka iniciatíve a angažovanosti ľudí. „Pred pár týždňami nás oslovila iniciatíva Rimavská kaviareň, či by sme mohli výstavu v meste inštalovať. Vzhľadom na skúsenosti s vedením mesta, ktoré sa nezmenilo, sme odmietli rokovať s mestom priamo. Rimavská kaviareň však oslovila poslanecký klub Odvážme sa zrýchliť,“ doplnila Polovková, podľa ktorej mesto na druhý pokus povolilo obidve výstavy na Hlavnom námestí a obyvatelia si ju budú môcť pozrieť v priebehu mesiaca február.

Zdroj: Rimava.sk

Súvisiace články


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross