No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Mesto chce bojovať s "papučkovou kultúrou", uchádza sa o prestížny titul

REVÚCA – 15 nadšencov pre región Gemer, ktorí veria v jeho postupné oživenie, vypracovalo projekt Prepni na Revúcu. Jeho cieľom je ukončiť „papučkovú kultúru“, pretože mesto Revúca má v pláne kandidovať na Mesto kultúry 2022.

Pozitívne správy o revitalizácii novej budovy Prvého slovenského gymnázia v Revúcej vo vlastníctve Banskobystrického samosprávneho kraja na modernú kultúrnu inštitúciu na báze literatúry LITTERRA dopĺňajú aj zámery mesta s kandidatúrou na Mesto kultúry 2022.

Článok pokračuje pod reklamou



Nejde pritom len o aktivitu mesta, ale o celý región. Cieľom projektu je oživiť verejné priestory mesta Revúca a jeho partnerských miest i obcí v Gemeri cez umenie a kultúru, čím vytvoria „obývačku na ulici“. Sľubujú si od toho motiváciu miestnych obyvateľov vymaniť sa z pasivity konzumnej spoločnosti a tzv. „papučovej kultúry“ a stať sa aktívnym v kultúrnom dianí v meste i v regióne.

Nová budova Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej. Zdroj: PSLG

Revúca disponuje významným celospoločenským odkazom vďaka Prvému slovenskému gymnáziu, ktoré tam spoločne s Kláštorom pod Znievom a Martinom bolo založené v 60-tych rokoch 19. storočia. Mesto vychovalo viacerých významných slovenských dejateľov a spisovateľov. Svoj domov tu našiel aj Gustáv Reuss, ktorý 7 rokov pred velikánom Julesom Vernom vydal prvý sci-fi román o ceste na Mesiac nazvaný Hviezdoveda. Práve toto literárne dielo je jednou z piatich nosných dramaturgických tém kandidátskeho projektu Revúcej na Mesto kultúry 2022.

Múzeum Prvého slovenského gymnázia. Zdroj: mesto Revúca

Ďalšími témami je školstvo a pedagogika v súvislosti s fungovaním Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, ktoré v roku 2022 oslávi 160 rokov svojej existencie, inklúzia hendikepovaných a marginalizovaných komunít, ekológia a krajinotvorba z dôvodu pomerne vysokej koncentrácie zelených plôch v krajine Gemera a poslednou je putovanie po tematických trasách regiónu Gemer (Literárna cesta, Gotická cesta, Železná cesta).

„Tieto témy najviac vystihujú genius loci mesta Revúca ako súčasti regiónu Gemer a ich umelecké a kultúrne stvárnenie vie priniesť zaujímavé oživenia počas roka 2022. Plánovací proces prebiehal participačne od leta 2020," vysvetlila Karin Kilíková, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska Revúca, ktorá je zároveň poverená vedením prípravných prác kandidátskeho projektu.

Výsledkom pomerne intenzívneho procesu je podľa nej približne 170 podujatí a akcií, ktoré by mali oživiť mesto a región Gemer v roku 2022. "Veríme, že mnohé nové formáty a aktivity zostanú trvalou súčasťou kultúrnej ponuky mesta a regiónu,“ dúfa Karin Kilíková, ktorú asi najviac pozitívne prekvapilo to, že takmer 30 percent miestnych Revúčanov, ktorí vyplnili dotazník určený verejnosti, by sa radi zapojili do projektu ako dobrovoľníci.

Podľa primátora mesta Júliusa Buchtu využili príležitosť podať kandidátsky projekt na Mesto kultúry 2022 spoločne s viacerými lokálnymi a regionálnymi partnermi z verejného aj mimovládneho sektora. „Momentálne čakáme ako Fond na podporu umenia náš projekt vyhodnotí a či postúpime medzi tri mestá, ktoré budú mať šancu kandidátsky projekt v priebehu roka 2021 lepšie rozpracovať a získať na to dotáciu vo výške 10 000 eur. Výsledok by sme mali vedieť v druhej polovici mája 2021,“ povedal primátor Július Buchta.

Rimava.sk začína s častejším informovaním z regiónu Revúcej a okolia. Ak máte záujem o spravodajstvo a zaujímavosti z tejto oblasti, môžete nás sledovať na sociálnych sieťach Facebook a Instagram. Ak máte záujem o reklamu, navštívte túto sekciu na našej stránke.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross