No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Stará škola Kokava rozpovie Príbeh skla. Na návštevníkov čakajú aj ďalšie podujatia

4. augusta 2022 | | |  | 

KOKAVA NAD RIMAVICOU - Priestory Starej školy opäť naplno ožijú v dňoch 5. až 7. augusta. Budú sa v nej konať viaceré výnimočné kultúrno-spoločenské podujatia. Tento rok ich bude o čosi viac ako v minulom roku.

V piatok 5. 8. sa uskutoční vernisáž výstavy Príbeh skla II., tentokrát v spolupráci s Vysokou školou výtvarných umení. Na výstave budú vystavené najzaujímavejšie dizajnérske študentské projekty ateliéru Sklo VŠVU za posledných desať rokov pod vedením vedúceho ateliéru Patrika Illa. Okrem toho budú vystavené fotografie a predmety historického skla z regiónu Gemer – Malohont – Novohrad, ktorý v minulých storočiach patril medzi výnimočné lokality sklárskeho umenia. Nebudú chýbať historické ťažítka, džbány, fľaše, fajky, cievniky, ale aj pripomienka na kolekciu Zlatá Zuzana sklárskeho majstra Jozefa Staníka.

Článok pokračuje pod reklamou


"V spolupráci s občianskym združením ArcArt predstavíme umelkyňu Ivanu Lailu Drobnú s projektom
Crystal Bonsai. Autorku bonsaje inšpirovali natoľko, že im dala vlastný vizuál. Vytvorila krištáľové
bonsaje - rendery 3D modelov vyrobené v Blenderi,"
uviedla ďalej Kristína Ružičková, projektová manažérka pre distribučnú spoločnosť Film Europe, ktorá pracuje aj na filantropickom projekte s občianskym združením Stará škola Kokava v Kokave nad Rimavicou. 

Súčasťou výstavy bude aj projekcia jedinečnej obrazovej publikácie Jany Šturdíkovej Chateaux, v ktorej je zachytená dokumentácia okolo 150 chátrajúcich kaštieľov z rôznych miest po celom Slovensku, medzi nimi aj kokavský klasicistický kaštieľ zo začiatku 19. storočia. V spolupráci s festivalom Hradby Samoty sa po prvýkrát v areáli Starej školy uskutočnia aj živé koncerty.

V sobotu 6. 8. od 18.00 vystúpia skupiny Collegium Musicum Tribute, Stroon a na záver Jori Josiphson & Kragrowargomn k nemému švédskemu filmu Povozník smrti z roku 1921. Podujatie doplní panelová diskusia s názvom Kokava, Región, Slovensko: Nové výzvy.

„Autentický región s pozoruhodným kultúrnym dedičstvom a prírodným bohatstvom, v ktorom sa nachádza množstvo kultúrnych aj technických industriálnych pamiatok, unikátnych starých stredovekých kostolíkov nedávno ocenených značkou Európske dedičstvo /European Heritage Label/. Región, ktorý je výnimočný históriou mnohých remesiel, medzi nimi vyniká najmä sklárstvo. Napriek týmto benefitom ide o jednu z najmenej rozvinutých oblastí na Slovensku. Témou diskusie bude otázka: Kde je toho príčina a aké sú z toho cesty von?“ doplnila k téme Silvia Hroncová.

Medzi hosťami diskusie budú Patrik Illo, VŠVU, Ladislav Biró, BBSK, Leon Sokolovský FF UK, Silvia Hroncová, kurátorka Stará škola Kokava o.z. a ďalší.

V exteriéri areálu Starej školy budú vystavené aj inštalácie Hojda autorov Samuela Fajnora & Ivany Drobnej a Wax Worm autorov Alexa Zelina & Radovana Dranga. Pestrý program budú dopĺňať workshopy pre deti a dospelých, napríklad realizácia vtáčích búdok, práca s včelami a odborné kurátorské sprievody a histórii a súčasnosti sklárstva v regióne a na Slovensku. Do Kokavy nad Rimavicou a Starej školy 6. 8. zavítajú účastníci Sklárskeho expresu, vypraveného zo Zvolena.

Stará škola Kokava pozýva na inšpiratívne dni v termíne od 5. – 8. 8. 2022. Výstava Príbeh skla II. bude
sprístupnená od 5. 8. – 31. 10. 2022, expozícia Sklo VŠVU: Dizajn od 5. 8. – 31. 8. 2022.

Projekt vznikol za finančnej podpory Nadácie SPP, Banskobystrického kraja a Fondu na podporu umenia
a v spolupráci s občianskym združením ArcArt, VŠVU a Obecným úradom Kokava.

Stará škola v rokoch 1913 až 1990 slúžila na vzdelávanie. Najprv ako meštianka, neskôr poľnohospodárska škola, Lesnícka majstrovská škola a nakoniec ako Účelové zariadenie pre robotníkov lesného a vodného hospodárstva SR. V 90. rokoch sa dostala do súkromných rúk a odvtedy chátrala. Budovu kúpila rodina Hroncová v roku 2020 za účelom jej záchrany a so zámerom vybudovania kultúrneho, galerijného a vzdelávacieho hubu so zacielením na sklársku tradíciu tohto regiónu.

NENECHAJTE SI UJSŤ



Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross