No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Tím Mesta kultúry 2022 vyzýva verejnosť na mapovanie umeleckých diel v regióne Gemer

21. októbra 2022 | | | |  | 
Ilustračná foto: Iveta Niňajová, Knižnica Samuela Reussa v Revúcej

GEMER - Včerajším dňom (20. 10.) sa začala výzva v mene Mesta kultúry 2022 pre nadšencov z radov širokej verejnosti k zapojeniu sa do historicky prvého mapovania umeleckých diel z obdobia socializmu v regióne Gemer. Trvať bude do 30. novembra.

Ako informoval Martin Pižem za Mesto kultúry Revúca 2022, mapovanie sa realizuje v mestách Revúca, Rožňava, Dobšiná, Tisovec, Hnúšťa, Jelšava a okolitých obciach.

Článok pokračuje pod reklamou


"Po umeleckých dielach môže verejnosť pátrať na námestiach, uliciach, budovách, ale aj v interiéroch škôl, úradov, obradných sál, jedální, fabrík či v iných verejných priestoroch. Ide o sochy, plastiky, mozaiky, tapisérie, maľby, reliéfy - čokoľvek, čo ľudia objavia," povedal.

Tím Mesta kultúry 2022 vyzýva všetkých, ktorým sa podarí nájsť alebo pozná dielo, ktoré by mohlo ujsť ich pozornosti, aby poslali jeho polohu a fotku na tento e-mail.

Zabudnuté umelecké diela budú v dňoch 3. až 11. novembra následne dokumentovať a fotografovať odborníci na umenie - Gabriela Garlatyová a Mátyás Zagiba spoločne so študentmi z Fakulty umení TUKE. Výsledkom spoločného snaženia bude tlačená mapa so zabudnutými, respektíve málo známymi umeleckými dielami Gemera a Malohontu z obdobia socializmu, ktoré doposiaľ neboli súhrnne zmapované.

“Teší nás, že spoločne s Centrom architektúry vyzývame ľudí na celom Gemeri, aby nám pomohli zachovať odkaz umeleckých diel z čias socializmu vo verejnom priestore aj pre budúce generácie. Touto aktivitou chceme posilniť regionálne povedomie o umení druhej polovice 20. storočia, ktoré je už dnes vzácnosťou," povedala Karin Kilíková, projektová manažérka Mesta kultúry Revúca 2022.

Podujatie z verejných zdrojov v programe 6.2 podporil Fond na podporu umenia pre združenie Centrum architektúry. 


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross