No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Umelecký tábor Letavy sa blíži, medzi lektormi jednotlivých dielní sa aj tento rok objavia známe mená

25. júla 2022 | | |  | 

KOKAVA NAD RIMAVICOU - Umelecký tábor Letavy sa blíži k svojmu 37. ročníku. Od 7. - 14. augusta ovládnu obec Kokava nad Rimavicou umelci z celého Slovenska i zo zahraničia.

"Letavy už dávno nie sú len letným táborom výtvarníkov. K letavským výtvarným dielňam patria dielne kresby, maľby, keramiky. Medzi tradičné dielne patrí už aj herecká tvorba, digitálna fotografia, hudobno-textárska a tanečná tvorba, pantomíma či literárna a bábkarská dielňa. Najväčší záujem je už tradične o tanečnú a herecko-režijnú tvorbu," uviedol organizátor Marian Lacko s tým, že tento rok sa vracajú aj k dielni grafiky robenej klasickými metódami a tlačou.

Článok pokračuje pod reklamou


Medzi lektormi jednotlivých dielní sa aj tento rok objavia známe mená. "Sú nimi napríklad známy choreograf Laco Cmorej, herečka Jana Oľhová, mím Miroslav Kasprzyk, textár a spisovateľ Vlado Janček, divadelný režisér a dramatik Dušan Vicen, grafik známy v celej Európe Miroslav Knap a ďalší," uviedol Lacko.

Diela, ktoré sa počas celého týždňa vytvoria, budú prezentované na nočnej piatkovej vernisáži a v sobotu na prezentácii ostatných umeleckých dielní. "Aj 37. ročník prinesie hudobné koncerty, happeningy, autorské čítania, improvizácie či premietania filmov. Vo večerných programoch sa môžu účastníci tešiť na koncerty skupín SIX FOXES, NEHA, spevákov a gitaristov Martina Geišberga, Mira „Nany“ Hudáka,  Petra „Petiara“ Lachkého či na literárny večer Literarnyklub.sk a ďalšie," dodal Lacko.

Článok pokračuje pod reklamou


Tábor Letavy sa stal aj najväčším a najstarším umeleckým táborom v Európe. Založili ho študenti Katedry výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty v Banskej Bystrici ako plenér bývalých študentov školy v roku 1985. "Prvých 17 ročníkov Letáv sa konalo v rekreačnom stredisku Kurinec pri Rimavskej Sobote. Na šesť ročníkov sa presunuli do rekreačného strediska Krokava pri Hnúšti. Aktuálny 37. ročník Letáv sa bude konať už štrnástykrát v rekreačnom stredisku Kokava-Línia v okrese Poltár," uzavrel Lacko.

Foto: Marian Lacko


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross