No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Už len dnes si môžete v predpredaji kúpiť lístky na festival FRAJ

20. augusta 2020 |  | 

Už zajtra sa v našom meste začína multižánrový festival FRAJ. Rimavskosoboťania, ale aj návštevníci z iných slovenských regiónov zažijú dva dni plné hudby, literatúry, divadla, diskusií či workshopov. Témou festivalu sú hranice.

Ako ďalej Rimava.sk priblížil Tomáš Bálint, jeden z organizátorov festivalu, program otvorí v piatok o 9.00 výtvarný a tanečný workshop žiakov a učiteľov ZUŠ Rimavská Sobota. "Výtvarná časť programu bude pozostávať z tvorby artefaktu z plastových fliaš, prostredníctvom ktorých chcú upozorniť na problematiku triedenia a recyklácie odpadu," uviedol. Tanečný odbor podľa neho zas nacvičil choreografie, s ktorými bude putovať ulicami mesta a prezentovať ich na rôznych netradičných miestach.

Pozrite si, čo vás na festivale počas dvoch dní čaká

Centrom piatkového programu bude Dom kultúry, najmä kultový bar Dekáč. O 17:00 v ňom odohrá koncert pesničkársky objav Matej Tále, ktorý bude so Zuzanou Mikulcovou zároveň moderátorom festivalu. V divadelnej sále Domu kultúry sa so svojou monodrámou Cesta kolem mého pokoje predstaví o 18:00 Juraj Mitro. Po ňom o 19:00 znovu v Dekáči milovníkov literatúry poteší čítačka Michala Hvoreckého a vrcholom večera bude o 21:00 koncert domácej hviezdy Zuzany Mikulcovej, ktorá predstaví svoj nový elektronický projekt s Andrejom Hruškom.

Článok pokračuje pod reklamou



Centrom sobotného programu bude budova Čierneho orla. Deň odštartuje o 9:00 koncert a výtvarný workshop pre deti a ich rodičov s Petrou Filipiakovou a Džumelcom. Okrem toho bude od 10:00 prebiehať aj Veľtrh frajerských nápadov a vecí, ktorý na Hlavné námestie prinesie lokálnych výrobcov, remeselníkov a kopu dobrého jedla.

O 14:00 uvidia diváci na nádvorí Čierneho orla mimoriadne zábavné bábkové divadlo Vlk na mesiaci, ktoré je určené deťom aj dospelým.

O 15:00 bude nasledovať diskusia o klimatických zmenách, ktorú bude moderovať jedna z najznámejších slovenských novináriek Zuzana Kovačič Hanzelová. Jej hosťami budú klimatológ Jozef Pecho, aktivistky Laura Kovácsová a Radana Hvorecká a štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča.

Ďalším útokom na divácke bránice bude o 17:00 humoristický podcast Lužifčák, ktorý sa na Slovensku teší veľkej obľube. Kubo Lužina a Gabo Žifčák sa s ním vôbec po prvý raz predstavia mimo Bratislavy.

Na festivale sa zastaví aj Potulná galéria, ktorá v slovenských regiónoch upozorňuje na potrebu kriticky myslieť prostredníctvom mobilných výstav, performance a koncertov. O koncertnú časť na Hlavnom námestí sa o 19:00 a 21:00 postarajú už spomínaní Matej Tále a Džumelec.

Najväčším lákadlom tohtoročného festivalu FRAJ je skupina Para. Jedna z najlepších slovenských koncertných kapiel vystúpi na nádvorí Čierneho orla v sobotu o 20:00, a návštevníci si tak budú môcť vychutnať kultové piesne ako Abstinent, Prví poslední alebo Našou krajinou.

Bodku za sobotným koncertným programom dá o 22:00 trojica Klipers, nový objav na československej hudobnej scéne.

O zábavu do neskorých nočných hodín sa postará spojenie s obľúbeným elektronickým projektom Transistor. Návštevníkov roztancuje zmes súčasného hip-hopu a drum ’n’ bassu. Afterparty sa uskutoční v zabudnutej historickej sále budovy Čierneho orla, ktorá bude počas festivalu slúžiť aj ako chill-out zóna.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross