No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Gemersko-malohontskom múzeu si môžete pozrieť výstavu svadobných šiat, ich príbehy sú očarujúce

11. júla 2022 | |  | 
Šaty pre svadobný pár z roku 1980 z Tornale.

RIMAVSKÁ SOBOTA - Vedeli ste, že v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote si môžete pozrieť svadobné šaty z roku 1928, alebo tie, ktoré mala na sebe manželka olympijského reprezentanta v hádzanej Vincenta Lafka? Verejnosti sú prístupné vďaka Jane Mládek Rajniakovej, zberateľke svadobných šiat, ktoré sú aktuálne predmetom výstavy v 5. najstaršom múzeu na Slovensku.

Výstava "Príbeh nevesty" je zameraná na svadobné šaty z 20. až 90. rokov 20. storočia, ktoré v sebe skrývajú rôzne smutné, no aj veselé a očarujúce príbehy. Zaujímavý je napríklad aj príbeh najstarších šiat výstavy, ktoré pochádzajú z Liptova.

"K najstarším šatám na výstave sa viaže príbeh o neveste, ktorá si ich dala ušiť, lebo sa v nich chcela vydať za svoju lásku. Bol to chlapec židovského pôvodu. Ona bola kresťanka, preto do úvahy takáto svadba vôbec neprichádzala. Rodičia svadbu zakázali, nevesta šaty odložila a zabudla na ne. Nikdy sa ani nevydala," prerozprávala príbeh Martina Oštrom Mareková, PR referentka GMM. "Šaty sa pred oltár dostali až v roku 1953, keď sa v nich vydávala jej neter," dodala.

Na výstave nájdete 20 rôznych svadobných šiat, pozrieť si môžete aj dva svadobné páry - svadobný pár z roku 1954 z Bratislavy a svadobný pár z roku 1980 z Tornale.

Výstava potrvá v múzeu ešte do 27. augusta. Vstupné je 4 eurá pre dospelých, 2 eurá pre deti, študentov, dôchodcov a ZŤP. Rodinné vstupné pre dvoch dospelých a maximálne štyri deti stojí 10 eur. Neváhajte a obhliadnite sa za svadobnou módou, ktorá prevládala v minulom storočí.

Súčasťou výstavy je aj literárna tvorivá dielňa Tajomstvá ukryté pod závojom, ktorá sa koná vo štvrtok 28. júla a 25. augusta 2022 o 16.00 hod. Určená je rodinám s deťmi od 8 rokov. Vstupné je 2 eurá. Témou literárnej tvorivej dielne je svadba, svadobný odev a príbehy s nimi spojené.

PR článok
Pri PR a sponzorovaných článkoch redakcia štandardne uzatvára komentáre.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross