No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Meste kultúry 2022 sa budú venovať dizajnovému workshopu a nácviku divadelného predstavenia

13. októbra 2022 | | | |  | 
Ilustračná foto: archív Juraj Genčanský

REVÚCA - Opäť sa blížime ku koncu týždňa, a to znamená, že v Revúcej majú naplánované ďalšie kultúrne podujatia. Druhý októbrový týždeň, a celkovo už 20. týždeň projektu Prepni na Revúcu, sa v Meste kultúry 2022 nesie v znamení architektúry a dizajnu.

"Už v pondelok 10. októbra sme túto tému odštartovali verejnou diskusiou Architektonické intervencie, na ktorej sme sa zhovárali o potenciáli a možnostiach rozvoja verejných priestorov v Revúcej so študentmi a pedagógmi Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Dnes, 13. októbra, sa v mládežníckom centre SPACE Revúca uskutoční teoretická časť workshopu Permakultúrny dizajn v spolupráci s Marcelom Antalom z Alter Nativa o.z., Brdárka, ktorý bude zameraný na udržateľné hospodárenie a život v súlade s prírodou. Budúci týždeň už v pondelok stretnutím s verejnosťou a médiami odštartujú prípravy tradičného ochotníckeho divadelného predstavenia Svadba pod Kohútom, pod vedením režiséra Michala Spišáka, so zapojením hercov-ochotníkov z Revúcej, Tisovca a Hnúšte," informoval Martin Pižem za Mesto kultúry Revúca 2022.

Článok pokračuje pod reklamou


Ešte podrobnejšie informácie vrátane presných časových harmonogramov podujatí môžete nájsť na oficiálnej webovej stránke projektu Prepni na Revúcu.

PERMAKULTÚRNY DIZAJN

Čas a miesto: 14. 10. 2022, 15:00 – 19:00 hod., Centrum pre mládež SPACE Revúca, Tomášikova ul. 1011/21

V spolupráci s centrom pre mládež SPACE Revúca prinášame sériu verejných workshopov permakultúrneho dizajnu pre všetkých, ktorým nie sú cudzie témy ekológie, trvalej udržateľnosti a skvalitňovania životného prostredia. "Štvrtkové popoludnie a podvečer od 15:00 do 19:00 hod. budeme môcť stráviť v centre SPACE v spoločnosti Marcela Antala a jeho kolegov zo združenia Alter Nativa o.z., Brdárka, ktorí nás naučia základné zásady permakultúry ako systému praktických techník pre zdravý a udržateľný život na Zemi. Zároveň pôjdeme navštíviť miesto, ktoré bude predmetom dizajnovania v rámci praktickej jarnej časti v marci 2023," uviedol Pižem.

Združenie Alter Nativa o.z. sa v rámci svojich pestrých aktivít už dlhodobo usiluje o obnovenie úcty k prírode a životu, o obrad od konzum a nadspotreby k rozumnej skromnosti, od agresivity k tolerancii, od konkurencie k spolupráci a od honby za materiálnym blahobytom k rozvoju duchovných a spoločenských hodnôt.

Viac informácií o podujatí môžete nájsť na webovej stránke Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.

Ilustračná foto: OZ Alter Nativa o.z. Brdárka a Bystriny

SVADBA POD KOHÚTOM – začiatok divadelných skúšok

Čas a miesto: 17. 10. 2022, 17:00 – 19:00 hod., Mestský dom kultúry v Revúcej

Budúci pondelok 17. októbra o 17:00 hod. sa v revúckom Mestskom dome kultúry zídu divadelní ochotníci z Revúcej, Tisovca a Hnúšte, aby spolu s režisérom Michalom Spišákom a realizačným tímom za účasti verejnosti a médií oficiálne odštartovali prípravy a nácvik divadelného predstavenia z revúckeho prostredia „Svadba pod Kohútom alebo Len aby to bolo s menšími trovami“. Pripomínajú si tak odkaz prvého ochotníckeho divadla, ktoré v Revúcej vzniklo presne pred 156 rokmi – v októbri 1866. Herecky v ňom pôsobili najmä študenti Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, ktorí chodili hrať divadlo po celom regióne a tak vyzbierali nemalé finančné prostriedky na fungovanie revúckeho evanjelického gymnázia.

Článok pokračuje pod reklamou


Divadelná hra Svadba pod Kohútom od významného gemerského dejateľa a literáta Sama Tomášika sa vyznačuje ľudovými motívmi. Prezentuje množstvo autentických zvykov, obyčajov a reálií z prostredia Revúcej. Na pondelkovom stretnutí ochotníci, režisér a realizačný tím predstavia ideový odkaz hry a autora, čo ich viedlo k jej výberu, a tiež kedy sa budeme môcť tešiť na premiéru.  

Viac informácií o podujatí môžete nájsť na webovej stránke Prepni na Revúcu alebo na facebookovej udalosti.

Ilustračná foto: archív Juraj Genčanský

ĎALŠIE AKTUÁLNE PREBIEHAJÚCE VÝSTAVY A INŠTALÁCIE -  výstavy sú otvorené každý deň okrem pondelka a soboty od 16:00 do 19:00:

  • Slniečkový krasohľad. Výstava ilustrácií z detského umeleckého mesačníka Slniečko, pri príležitosti jeho 95. výročia. Miesto: Mestský dom kultúry v Revúcej - výstavná sála. Trvanie: do 30. 11. 2022 Výstava bola presunutá z pôvodného miesta - z centra Litterra. 
  • Cestami rozprávok. Výstava replík najkrajších ilustrácií detských kníh od svetových tvorcov, ktoré boli v priereze rokov 1967 – 2021 ocenené hlavnými cenami GRAND PRIX BIB na medzinárodnom Bienále ilustrácií Bratislava. Miesto: Mestský dom kultúry v Revúcej. Trvanie: do 30. 11. 2022.   

Podujatia z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross