No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Revúcej pripravujú divadelný workshop pod taktovkou rodáka z R. Soboty

11. januára 2023 | | |  | 
Ilustračné foto: archív Ján Bavala

REVÚCA – Čo čaká Mesto kultúry Revúca 2022 v januári 2023? Po krátkej sviatočnej prestávke nadväzujú na 97 podujatí a programových aktivít zrealizovaných od júna do decembra 2022 a v novom roku pokračujú ďalej.

V rámci projektu Prepni na Revúcu budú do celého regiónu Gemer prinášať pestrú paletu kultúrnych, umeleckých a spoločenských aktivít až do konca mája 2023.

Ako informoval Martin Pižem za tím Mesta kultúry Revúca 2022, v aktuálnom 33. týždni projektu sa uskutoční verejný divadelný workshop „Prečo robím drámu?“ pod vedením úspešného televízneho a rozhlasového herca a majstra dabingu, gemerského rodáka Jána Bavalu.

Článok pokračuje pod reklamou


PREČO ROBÍM DRÁMU? – divadelný workshop

Miesto a čas: 12. januára 2023, 13:00 – 16:00 hod., Základná umelecká škola v Revúcej

Už najbližší štvrtok popoludní revúcka Základná umelecká škola ožije workshopom určeným pre všetkých, ktorí majú blízko k herectvu či dramatickému umeniu, ktorých zaujíma práca v médiách alebo v dabingu.

"Navštívi nás popredný herec pôsobiaci v Prahe, no s koreňmi na Gemeri, Ján Bavala, aby záujemcov naučil pracovať s hovoreným slovom. Na workshope predstaví základné cvičenia a etudy zamerané na prácu s dychom, hlasom a slovom, ktoré sa používajú pri profesionálnej práci v divadle, dabingu a v médiách. Zároveň sa podelí o svoje skúsenosti a ponúkne užitočné rady pre záujemcov o štúdium alebo prácu v spomínaných oblastiach," priblížil Pižem.

Ján Bavala sa narodil v Rimavskej Sobote, absolvoval Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej. Po štúdiu herectva na Fakulte dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici, stáži na Akadémii múzických umení v Prahe a hereckých skúsenostiach v Divadle Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene a v Divadle Na zábradlí v Prahe sa vypracoval medzi špičku televíznych a rozhlasových hercov najmä v rámci Čiech, Nemecka a Rakúska.

Aktívne tiež pracuje v dabingu, tvorí podcasty, moderuje, načítava audioknihy, články, prepožičiava svoj hlas do reklám a dokonca spieva. Má na konte účinkovanie v koprodukčných projektoch pre ZDF, HBO a Netflix, ale napríklad aj rolu v seriáli Rédl pod režisérskym vedením známeho režiséra Jana Hřebejka, pre ktorý zároveň naspieval jednu z piesní.

Prihlasovanie na workshop prebieha prostredníctvom online prihlášky na webe Prepni na Revúcu v časti „Pridaj sa“. Účasť je bezplatná.


 Ďalšie aktuálne prebiehajúce podujatia:

  • Veľké mapovanie umenia v Gemeri (20. októbra 2022 – 30. apríla 2023) – historicky prvé odborné mapovanie málo známych umeleckých diel z obdobia socializmu v regióne Gemer, so zapojením širokej verejnosti.
  • Kateřina Šedá sa prepla na Revúcu (1. júla 2022 – 31. mája  2023) – sociologický prieskum k vytvoreniu veľkoformátového participatívneho projektu pre Revúcu pod vedením renomovanej českej konceptuálnej umelkyne a sociálnej architektky Kateřiny Šedej.
  • Príbehy našich susedov v Revúcej (6. októbra 2022 – 31. januára 2023) – dokumentovanie príbehov 20. storočia za účasti žiakov zo ZŠ Hviezdoslavova v Revúcej a živých pamätníkov historických udalostí. Projekt koordinuje partnerské združenie Post Bellum.
  • Revúca na plátne (9. decembra 2022 – 28. februára 2023) – verejná zbierka historických fotografií, diapozitívov, pohľadníc, dekoračných a upomienkových predmetov zobrazujúcich život v Revúcej a okolí v minulosti.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross