No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Život včely: Nový kalendár podporí Centrum včasnej pomoci v Hnúšti

14. marca 2023 |  | 

HNÚŠŤA – V našom regióne vzniká ďalší projekt s myšlienkou pomoci iným. Tým, ktorí to potrebujú. Ivana Jackuliaková z Rimavských Zalužian a Petra Rapčanová z Hnúšte, dve kreatívne duše, pripravujú v poradí už tretí kalendár. Aj tento v sebe nesie dôležitý odkaz.

Podporia Centrum včasnej pomoci v Hnúšti

"Vydávame ďalší kalendár v sérii, ktorý si dáva za cieľ vizuálne pútavou formou informovať súčasnú generáciu o spätosti človeka s prírodou. Peniaze zarobené z predaja kalendára sa použijú na podporu upadajúcich regiónov, konkrétne rozvoj Centra včasnej intervencie pre deti ohrozené svojím zdravotným postihnutím," vysvetlili autorky myšlienky.

Článok pokračuje pod reklamou


Cieľom projektu, na ktorý je vyhlásená zbierka, je financovať výrobu kalendára, ktorého neskorším predajom sa získajú finančné prostriedky na nákup profesionálneho vybavenia pre Centrum včasnej intervencie v Hnúšti. "Centrum včasnej pomoci v Hnúšti je prevádzkované OZ Athena. OZ má priestory, špeciálnu pedagogičku, prostriedky na financovanie prevádzky, čo im však chýba, je profesionálne vybavenie," dodali autorky.

Ak by sa z predaja podarilo dospieť k dostatočne vysokej čiastke, spolu s OZ Athena by chceli zriadiť samostatné stredisko (triedu) so špeciálnou terapiou. "Momentálne sú deti za takouto terapiou nútené dochádzať do najbližšieho strediska až v Poprade," doplnili.

Život včely

V poradí tretí kalendár bude vizuálne pútavou formou informovať súčasnú generáciu o spätosti človeka s prírodou. "Každá fotografia v kalendári bude mať svoj príbeh a súčasne zoznamuje so životom včiel," vysvetlili autorky myšlienky.

Slávnostný krst kalendára plánujú na 20. mája 2023 v Kežmarku pri príležitosti Svetového dňa včiel. "V predaji bude kalendár po slávnostnom krste. Slávnostné odovzdanie dotácie OZ Athena predpokladáme v apríli 2024," uviedli Jackuliaková a Rapčanová.

Zrniečka a Labyrint Dobšinského rozprávok zožali úspech

Prvotná myšlienka projektu Zrniečka Gemera-Malohontu sa zrodila v čase pandémie Covid-19. "Veľmi sme začínali pociťovať potrebu návratu k životu našich predkov a potrebu návratu k tradíciám, životným skúsenostiam, rodinným väzbám, spolupatričnosti, lojalite, tolerancii a úcte," vysvetlili.

Prečítajte si tiež:
VIDEO-ZRNIEČKA: Pokrstili originálny kalendár, prepojená je v ňom minulosť aj budúcnosť

Obsahom kalendára boli maličké, drobnučké deti ako zrniečka a naši predkovia, dejatelia, spisovatelia, ktorí v tomto kraji žili, tvorili a zanechali svoj nezmazateľný rukopis osobnosti ako Pavol Dobšinský, Ján Botto, Ivan Krasko, Eva Kováčová či Matej Hrebenda z Hačavy. "Je to prezentácia nášho kraja, našej kultúry, našej histórie a odkaz pre budúce generácie," vysvetlili autorky projektu, ktoré celý zisk z predaja kalendárov venovali na podporu zdravotne znevýhodneného chlapčeka Mirka Baka s Edwardsovým syndrómom a na podporu talentovaných dievčatiek z tanečnej skupiny Julky Dobrockej z Rimavskej Soboty. 

V poradí druhý kalendár s názvom Labyrint Dobšinského rozprávok 2022, pripomenul nášho najznámejšieho zberateľa slovenských rozprávok Pavla Dobšinského. "Napriek tomu, že viac menej žijeme online životom, pre mnohých z nás je rozprávka najúžasnejším príbehom, ktorý po desaťročia spojuje generácie. Dnešné deti majú namiesto odvážnych princov a mládencov, spidermanov, supermanov, mimoňov. Namiesto princezien a víl, jednorožce či elfov. Nie je v nich už toľko hodnotných poučení, ale tiež v nich nájdeme životné múdrosti, z ktorých si i my dospelí môžeme zobrať ponaučenie. A ak by sme sa podľa nich riadili, svet by vyzeral krajšie," vysvetlili.

Výťažok z predaja tohto kalendára bol venovaný Základnej škole P. E. Dobšinského v Rimavskej Sobote, konkrétne triede autistických detí. Bol použitý na kúpeľnú liečbu spoločne s rodičmi v kúpeľoch Číž. Druhá časť bola použitá na vybavenie triedy pre vzájomnú integráciu.

Ak chcete podporiť pripravovaný kalendár Život včely, viac informácií nájdete na tomto odkaze.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross