No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Na celoštátnej súťaži kuchárov a čašníkov má zastúpenie aj R. Sobota

V Rimavskej Sobote sa stretli najlepší študenti gastroodborov z celého Slovenska, na celoštátnej súťaži zručností Gastro Junior Skill Slovakia. Svoje zastúpenie tu má aj tunajšia Stredná odborná škola obchodu a služieb (SOŠOS), v odbore kuchár dnes zabojuje Michal Szabó. Ako pre Rimava.sk uviedla jeho učiteľka odborných predmetov Eva Šimková, Michal bude v priebehu dvoch hodín pripravovať pečený vrkoč z kapra. Ako prezradila, vrkoče z kapra a slaniny marinuje cesnakom, ako prílohu urobí hrachovú kašu.

Približne 25 súťažiacich z celého Slovenska hodnotia v priebehu dvoch dní známi šéfkuchári, Martin Kovarský, Daniel Hrivňák či Ľubomír Herko. Ako pre Rimava.sk uviedol predseda Klubu mladých kuchárov a cukrárov Martin Kovarský, pre neverejné semifinále v Rimavskej Sobote sa rozhodli kvôli obrovskej podpore SOŠOS ako aj Hotela Zlatý Býk. Podľa Kovarského víťazi budú súťažiť na Euro Skill vo Francúzsku. O postup tak v Rimavskej Sobote súperí 16 kuchárov a 9 čašníkov, podľa Kovarského pri výbere dbali aj na znalosti angličtiny. Podmienkou pre kuchárov je príprava kačky alebo kapra, pre čašníkov príprava kávy, slávnostnej tabule či odprezentovanie vína. Vo finále dnes spoja do tímov kuchárov a čašníkov. "Spojíme všetky školy, aby vytvorili jeden tím, odovzdávali si skúsenosti a začali spolupracovať," zdôraznil Kovarský.

Seminfinálové kolo 3. ročníka celoštátnej súťaže zručnosti žiakov v odboroch kuchár, čašník a servírka organizuje Klub mladých kuchárov a čašníkov, Nadácia na podporu odborného vzdelávania a prípravy, Štátny inštitút odborného vzdelávania pod záštitou Ministerstva školstva SR.

Zdroj: Rimava.sk

[nggallery id=874]


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross