No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Tauris dnes predstavil novú rozrábku zveriny. Spoločnosť navštívil Krajniak, Gröhling, Krčméry aj Riapoš

1. marca 2022 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – V spoločnosti TAURIS a.s. pribudla nová rozrábka zveriny a aj učebne pre študentov duálneho vzdelávania. Závod a nové učebne si prišli osobne prehliadnuť aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Výrobca TAURIS a.s. investoval do nových priestorov takmer dva milióny eur. Nová rozrábka má do regiónu priniesť pracovné miesta a stane sa i súčasťou štúdia žiakov v rámci duálneho vzdelávania.

Článok pokračuje pod reklamou


„Súčasťou stratégie skupiny je modernizovať a rozvíjať svoje prosperujúce závody na Slovensku. Rozšírenie rozrábky mäsa a zvýšenie produkcie reflektuje na zvyšujúci sa dopyt po kvalite, ktorá je našou hlavnou filozofiou. TAURIS a.s. patrí medzi najúspešnejšie závody ECO Investmentu, čo nás teší a zároveň inšpiruje k ďalším investičným plánom v segmente potravín,“ uviedol prezident holdingu ECO – INVESTMENT a.s. Milan Fiľo, ktorého je TAURIS GROUP súčasťou.


Prečítajte si tiež: FOTO: V Rimavskej Sobote funguje Regionálne centrum kariéry, má prepájať požiadavky firiem so vzdelávaním na školách


Doplnil, že ku nim patrí aj investícia do distribučno-logistického skladu a nového závodu v Košiciach, kde plánujú celkovo preinvestovať 25 miliónov eur.

Zverinový program spustil výrobca TAURIS už v roku 2016, keď do predaja zaradil jeleniu klobásu. „Vďaka dobrým hospodárskym výsledkom spoločnosti TAURIS a.s., ktorá tento rok oslávi 30. výročie jej vzniku, sme sa rozhodli investovať do rozšírenia výroby a novej rozrábky mäsa z rôznych druhov zveriny. Z niekoľkoročných skúsenosti vieme, že výrobky z čerstvého mäsa sú neporovnateľne kvalitnejšie a chutnejšie,“ vyjadril sa Richard Duda, generálny riaditeľ TAURIS GROUP.

Podľa jeho slov spoločnosť dbá najmä na kvalitu, dodržiavanie receptúr a snaží sa o odlišnosť oproti ostatnej konkurencie. „Nová rozrábka diviny bude fungovať v špeciálnom režime, keďže je naviazaná na loveckú sezónu. Jej otvorenie prináša do regiónu nové pracovné miesta, pričom výrobca sa bude zameriavať na špecialistov, ktorých znalosti využije mimo loveckej sezóny aj v ďalších častiach výroby,“ uviedla Alexandra Gallisová v mene spoločnosti TAURIS.

Generálny riaditeľ tiež vysvetlil, že v novej rozrábke majú v pláne spracovávať niekoľko ton rôzneho zverinového mäsa, ktoré pochádza zo Slovenska. Denná kapacita takejto rozrábky by mala byť 18,8 ton a závisí aj od sezónnosti. „Môžeme tu nájsť rozrábku zajaca, bažanta, daniela, muflóna, jeleňa či diviaka, samozrejme, so stálym veterinárnym dozorom,“ doplnil.

Viac pracovných miest aj duálne vzdelávanie

K otvoreniu novej časti závodu sa vyjadril aj minister Milan Krajniak, ktorý povedal, že je hrdý na to, že Prvá pomoc - najvyššia krízová pomoc v histórii Slovenska, naozaj funguje. „Dôkazom účinnej ochrany pracovných miest a istoty zamestnávateľov, že im štát v kríze pomôže, sú práve investície do ďalšieho rozširovania sa. TAURIS spolu s výrobcom RYBA Košice, ktorým sme pomohli sumou 102 570 eur, prinesú do rimavskosobotského a košického regiónu približne 500 pracovných miest.“

Zamestnávatelia sa podľa jeho slov môžu spoľahnúť na pomoc štátu aj po pandémii. Dodal, že podpora skrátenej práce bude trvalou a systémovou pomocou pre zamestnávateľov aj v budúcnosti.

Článok pokračuje pod reklamou


Rezort školstva nedávno avizoval plán zdravšieho stravovania žiakov na školách. Do noriem a receptúr by mali byť zaradené jedlá zo spomínanej zveriny. „Cieľom revízie školského stravovania je zabezpečiť deťom energeticky a nutrične vyvážené jedlá a nápoje predovšetkým bez pridaných cukrov a sladidiel, či obmedziť prípravu jedál s obsahom mäkkých mäsových výrobkov,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling.

Návštevy závodu sa zúčastnila aj členka výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jarmila Halgašová. Podľa jej slov kvalita mäsa zo zveriny spočíva najmä v tom, že pochádza z voľne žijúcej zveri, ktorej potravné spektrum je v porovnaní s hospodársky chovanými zvieratami mnohonásobne širšie a má neobmedzenú možnosť pohybu, čím je jej svalovina optimálne vyvinutá a bohato prekrvená.

„Okrem svojej nezameniteľnosti po chuťovej stránke je zverina cenná aj z hľadiska svojej biologickej hodnoty. Svalové vlákna sú jemné, s nízkym obsahom tuku a vyznačujú sa nízkym cholesterolom a vysokým zastúpením prospešných nenasýtených mastných kyselín. Najmä omega - 3 mastné kyseliny sú zastúpené niekoľkonásobne viac ako u hovädzieho, bravčového či kuracieho,“ vysvetlila Jarmila Halgašová.

Študentom má nová rozrábka priniesť viac skúseností

Závod TAURIS a.s. je súčasťou projektu duálneho vzdelávania, ktoré má študentom priniesť komplexnejšiu prax. Súčasťou výroby je aj špeciálna učebňa, ktorá im má napomôcť k získaniu skúseností pri práci so zverinou.  


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross