RIMAVSKÁ SOBOTA – V spoločnosti TAURIS a.s. pribudla nová rozrábka zveriny a aj učebne pre študentov duálneho vzdelávania. Závod a nové učebne si prišli osobne prehliadnuť aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.
Výrobca TAURIS a.s. investoval do nových priestorov takmer dva milióny eur. Nová rozrábka má do regiónu priniesť pracovné miesta a stane sa i súčasťou štúdia žiakov v rámci duálneho vzdelávania.
Článok pokračuje pod reklamou
„Súčasťou stratégie skupiny je modernizovať a rozvíjať svoje prosperujúce závody na Slovensku. Rozšírenie rozrábky mäsa a zvýšenie produkcie reflektuje na zvyšujúci sa dopyt po kvalite, ktorá je našou hlavnou filozofiou. TAURIS a.s. patrí medzi najúspešnejšie závody ECO Investmentu, čo nás teší a zároveň inšpiruje k ďalším investičným plánom v segmente potravín,“ uviedol prezident holdingu ECO – INVESTMENT a.s. Milan Fiľo, ktorého je TAURIS GROUP súčasťou.
Doplnil, že ku nim patrí aj investícia do distribučno-logistického skladu a nového závodu v Košiciach, kde plánujú celkovo preinvestovať 25 miliónov eur.
Zverinový program spustil výrobca TAURIS už v roku 2016, keď do predaja zaradil jeleniu klobásu. „Vďaka dobrým hospodárskym výsledkom spoločnosti TAURIS a.s., ktorá tento rok oslávi 30. výročie jej vzniku, sme sa rozhodli investovať do rozšírenia výroby a novej rozrábky mäsa z rôznych druhov zveriny. Z niekoľkoročných skúsenosti vieme, že výrobky z čerstvého mäsa sú neporovnateľne kvalitnejšie a chutnejšie,“ vyjadril sa Richard Duda, generálny riaditeľ TAURIS GROUP.
Podľa jeho slov spoločnosť dbá najmä na kvalitu, dodržiavanie receptúr a snaží sa o odlišnosť oproti ostatnej konkurencie. „Nová rozrábka diviny bude fungovať v špeciálnom režime, keďže je naviazaná na loveckú sezónu. Jej otvorenie prináša do regiónu nové pracovné miesta, pričom výrobca sa bude zameriavať na špecialistov, ktorých znalosti využije mimo loveckej sezóny aj v ďalších častiach výroby,“ uviedla Alexandra Gallisová v mene spoločnosti TAURIS.
Generálny riaditeľ tiež vysvetlil, že v novej rozrábke majú v pláne spracovávať niekoľko ton rôzneho zverinového mäsa, ktoré pochádza zo Slovenska. Denná kapacita takejto rozrábky by mala byť 18,8 ton a závisí aj od sezónnosti. „Môžeme tu nájsť rozrábku zajaca, bažanta, daniela, muflóna, jeleňa či diviaka, samozrejme, so stálym veterinárnym dozorom,“ doplnil.
K otvoreniu novej časti závodu sa vyjadril aj minister Milan Krajniak, ktorý povedal, že je hrdý na to, že Prvá pomoc - najvyššia krízová pomoc v histórii Slovenska, naozaj funguje. „Dôkazom účinnej ochrany pracovných miest a istoty zamestnávateľov, že im štát v kríze pomôže, sú práve investície do ďalšieho rozširovania sa. TAURIS spolu s výrobcom RYBA Košice, ktorým sme pomohli sumou 102 570 eur, prinesú do rimavskosobotského a košického regiónu približne 500 pracovných miest.“
Zamestnávatelia sa podľa jeho slov môžu spoľahnúť na pomoc štátu aj po pandémii. Dodal, že podpora skrátenej práce bude trvalou a systémovou pomocou pre zamestnávateľov aj v budúcnosti.
Článok pokračuje pod reklamou
Rezort školstva nedávno avizoval plán zdravšieho stravovania žiakov na školách. Do noriem a receptúr by mali byť zaradené jedlá zo spomínanej zveriny. „Cieľom revízie školského stravovania je zabezpečiť deťom energeticky a nutrične vyvážené jedlá a nápoje predovšetkým bez pridaných cukrov a sladidiel, či obmedziť prípravu jedál s obsahom mäkkých mäsových výrobkov,“ uviedol minister školstva Branislav Gröhling.
Návštevy závodu sa zúčastnila aj členka výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jarmila Halgašová. Podľa jej slov kvalita mäsa zo zveriny spočíva najmä v tom, že pochádza z voľne žijúcej zveri, ktorej potravné spektrum je v porovnaní s hospodársky chovanými zvieratami mnohonásobne širšie a má neobmedzenú možnosť pohybu, čím je jej svalovina optimálne vyvinutá a bohato prekrvená.
„Okrem svojej nezameniteľnosti po chuťovej stránke je zverina cenná aj z hľadiska svojej biologickej hodnoty. Svalové vlákna sú jemné, s nízkym obsahom tuku a vyznačujú sa nízkym cholesterolom a vysokým zastúpením prospešných nenasýtených mastných kyselín. Najmä omega - 3 mastné kyseliny sú zastúpené niekoľkonásobne viac ako u hovädzieho, bravčového či kuracieho,“ vysvetlila Jarmila Halgašová.
Závod TAURIS a.s. je súčasťou projektu duálneho vzdelávania, ktoré má študentom priniesť komplexnejšiu prax. Súčasťou výroby je aj špeciálna učebňa, ktorá im má napomôcť k získaniu skúseností pri práci so zverinou.