No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Čriepky postrehov z rôznych oblastí

22. januára 2021 | | | |  | 

-Pred šiestimi rokmi bol o funkciu hlavného kontrolóra Klenovca veľký záujem, teraz je minimálny. Starostka obce Zlata Kaštanová pre Rimava.sk povedala, že prišla jedna obálka, ale ani po jej štvrtkovom (21. januára) otvorení nekonkretizovala, kto prejavil záujem o tento post. „Nepoviem vám meno, pretože nie je seriózne, aby ste to skôr vedeli a aby sa to poslanci dozvedeli z novín,“ uviedla Kaštanová. Osoba, ktorá sa prihlásila, podľa jej slov spĺňa kvalifikačné predpoklady. Obecné zastupiteľstvo v decembri vyhlásilo deň konania voľby hlavného kontrolóra na 28. januára. Terajšej hlavnej kontrolórke Klenovca Lucii Parobekovej končí vo februári šesťročné funkčné obdobie. „V tejto chvíli vám to nepoviem,“ taká bola odpoveď Kaštanovej na otázku, či je prihlásenou práve Lucia Parobeková.

-Poslanec Národnej rady SR i primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko (nar. 22.1.1951) vstupuje dnes do klubu sedemdesiatnikov. Zároveň je poslancom parlamentu Banskobystrického samosprávneho kraja.

-Počet pozitívnych testov na koronavírus presiahol tento týždeň dvetisíc. Platí to o okresoch Rimavská Sobota a Lučenec. V Revúcej hlásia podľa informácii NCZI vyše 800 pozitívnych a v Poltári, ktorý dlhodobo vykazuje najnižšie čísla, je to vyše 530 prípadov na základe PCR testov. Podľa Tatiany Majanovej, ktorá je poverená vykonávaním funkcie regionálnej hygieničky, priemerný denný prírastok v mesiaci december predstavoval 66 prípadov. Dnes to predstavuje 28.

-Exprimátor Hnúšte Michal Bagačka nemá ambície stať sa okresným predsedom strany Hlas – SD. Povedal to pre Rimava.sk. „Treba dať možnosť aj mladším. Určite nejaká diskusia ohľadom toho bude, ale zatiaľ je to pasé," doplnil poslanec parlamentu BBSK. Aj kvôli situácii s koronavírusom podľa slov Bagačku doteraz nešli do nižších straníckych štruktúr a strana Hlas - SD ešte nemá okresného predsedu. Michal Bagačka je bývalým poslancom NR SR i bývalým štátnym tajomníkom ministerstva vnútra za stranu Smer – SD. Predtým pôsobil aj v ĽS – HZDS.

-Vo štvrtok 21. januára sa online odovzdávalo ocenenie Učiteľ Slovenska 2020. V TOP 10 sa o víťazstvo uchádzal aj pedagóg Róbert Tomolya, ktorý vyučuje matematiku a informatiku na Gymnáziu vo Fiľakove. Aj keď prvenstvo nezískal, veľkým úspechom je už samotná nominácia, keďže do TOP 10 sa prebojoval spomedzi 1 101 nominácií a 164 prihlášok. Zo 129 učiteliek a 35 učiteľov nakoniec odborná porota vybrala desať finalistov. Zaujímavosťou tohto ročníka je napríklad to, že všetci finalisti odovzdali svoju vzorku DNA. Tie ďalej skúmali v nemeckom laboratóriu, zamerali sa na ich genetické a osobnostné predpoklady. Z výsledkov zistili, že až 8 z 10 učiteľov má predispozíciu na to, aby mali rovné hnedé vlasy. Vedci tiež prišli na to, že 2 z finalistov môžu vypiť veľké množstvo kávy, pretože ich telo dokáže spracovať kofeín na vysokej úrovni bez toxických účinkov. Podľa genetičky Michaely Šiškovej z DNA ERA však učiteľov najviac na ich prácu predurčuje láska – k učeniu, neustálemu získavaniu vedomostí či k svojim žiakom.

-V Klenovci zabezpečuje zber a vývoz komunálneho odpadu od januára tohto roka spoločnosť Brantner Gemer. Pre Rimava.sk to uviedla starostka obce Zlata Kaštanová. Doplnila, že do súťaže na vývoz smetí sa prihlásila iba táto jedna firma. Ako ďalej povedala, do konca decembra vyvážali komunálny odpad Technické služby mesta Hnúšťa a ten putoval na hnúšťanskú skládku. Kaštanová poznamenala, že spoločnosť Brantner Gemer má skládku v Lučenci i v Tornali.

-V okrese Rimavská Sobota bolo vlani viac trestných činov, ako tomu bolo v roku 2019. Ako pre Rimava.sk ďalej uviedla banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová, v roku 2020 tu zaevidovali spolu 904 trestných činov, čo je nárast o 27. "Z celkového počtu bolo 673 trestných činov objasnených," priblížila Faltániová s tým, že pribudla ekonomická, ako aj majetková  trestná činnosť. Z 309 prípadov objasnili 221. Ku krádežiam vlámaním došlo vlani v 47 prípadoch, čo je o 2 menej. Do bytov sa vlámali v 10 prípadoch, čo je o 5 menej. V prípade násilnej trestnej činnosti došlo k poklesu počtu prípadov.
Celkovo ich bolo zaznamenaných 89 a z toho 69 bolo objasnených. V roku 2020 nedošlo v okrese Rimavská Sobota k žiadnej vražde. Zistených bolo 5 lúpeží a 3 znásilnenia. "Všetky boli objasnené," povedala Faltániová a dodala, že zaevidovaných bolo aj 6 krádeží motorových vozidiel, ktoré boli tiež všetky objasnené.

-Bývalý hráč i kormidelník MŠK Rimavská Sobota Gergely Geri bol trénerom maďarského prvoligového Diósgyőr VTK iba mesiac. Mužstvo viedol v troch ligových decembrových stretnutiach. Ako jeho asistent pôsobil bývalý hráč i športový riaditeľ mládeže rimavskosobotského klubu Richard Rubint.

-Majiteľ MŠK Žilina Jozef Antošík sa narodil v Rimavskej Sobote. Žilinskí futbalisti sú sedemnásobnými majstrami Slovenska.

- Požiarovosť v okrese Rimavská Sobota v uplynulých rokoch klesá. Kým v roku 2017 bolo 180 požiarov, vlani ich bolo len 135. Podobne na tom bol predošlý rok 2019. V porovnaní rokov 2020 a 2019 došlo k poklesu priamych škôd vzniknutých požiarom. Z vyše milióna eur klesli na približne 200 tisíc eur. Hasiči uchránili minulý rok majetok v hodnote 2 229 080 eur, rok predtým išlo o 2 544 440 eur. Priame škody pritom výrazne ovplyvnil vlaňajší požiar bytovky v Hosticiach.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross