No active "ca-sidebar-197687" sidebar

CSÁKY: Ak vo vláde bude SMK, vzťahy medzi SR a MR môžu byť skvelé

14. októbra 2009 |  | |

Ak v budúcej slovenskej vláde bude SMK, podľa jej predsedu Pála Csákyho vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom môžu byť skvelé. Csáky dnes v rozhovore pre agentúru SITA pripomenul, že predseda maďarskej opozičnej strany FIDESZ Viktor Orbán viackrát povedal, že má záujem na tom, aby vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom boli dobré. "Predpoklad k tomu ale je, aby slovenská vláda nech bude akákoľvek, robila pozitívnu národnostnú politiku. Kľúč k tomuto vzťahu je v Bratislave, v zložení bratislavskej vlády a v politike bratislavskej vlády. Dávam znovu garanciu, že ak v budúcej slovenskej vláde bude SMK, vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom môžu byť skvelé," vyhlásil Csáky.

Šéf SMK nerozumie kritickým hlasom, ktorým sa nepáči účasť Orbána na sobotňajšom Kongrese SMK v Rimavskej Sobote. "Považujem to za provincionálne. Vedľa nás je sused, krajina, ktorá je trošku väčšia ako Slovensko, s touto krajinou a národom máme spolunažívať. Orbán je pravdepodobne budúci premiér Maďarskej republiky. Je to demokratický politik, podpredseda Európskej ľudovej strany, ktorý je uznaný a vítaný v celej Európe," zdôraznil Csáky. Zároveň pripomenul, že keď Orbána zvolili za podpredsedu Európskej ľudovej strany, dostal druhý najväčší počet hlasov. "Ten, kto chce nasilu vidieť v Orbánovi nepriateľa, ten na seba vlastne berie okuliare Jána Slotu, ktoré sú deformované, podľa môjho názoru hlúpo. My sa nemôžeme takto dívať jeden na druhého. Oveľa viac mi vadí, že slovenskú realitu, slovenskú spoločnosť, slovenské verejné myslenie, aj slovenskú vládnu politiku deformuje viac Ján Slota ako nejaké nebezpečenstvo z Budapešti," vyhlásil Csáky .

Orbán príde v sobotu na popoludňajší program Kongresu SMK, pretože pred obedom má program v Budapešti. Na Kongrese podľa Csákyho vystúpi aj zástupca maďarskej vlády. Písomne pozdravia delegátov predsedovia partnerských strán SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda a šéf KDH Ján Figeľ.

Zdroj: BRATISLAVA 14. októbra (SITA)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross