No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Regionálny výjazd prezidentky pokračoval v Revúcej a Muráni. Zo všetkých strán počúvam, že záujem o Gemer aj Muránsku planinu stúpa, povedala

21. júla 2022 | | | |  | 

REVÚCA/MURÁŇ - Program regionálneho výjazdu prezidentky SR Zuzany Čaputovej pokračoval včera (20. 7.) v Revúcej a Muráni. Prezidentka sa stretla s predstaviteľmi samospráv a regiónu, s ktorými sa rozprávala o problémoch, ktoré Gemer sužujú. Pozrela si však napríklad aj Múzeum Prvého slovenského gymnázia či výrobu tradičných Muránskych buchiet.


PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Projekt, ktorý je príkladom pre celé Slovensko. Tak prezidentka označila Agentúru integrovanej starostlivosti


Prezidentkin včerajší oficiálny program sa začal v Revúcej, kde sa v mestskom úrade stretla s primátorom Júliusom Buchtom a ďalšími predstaviteľmi samosprávy. „Samosprávy sú najbližšie občanom a dobre poznajú všetky aktuálne a akútne problémy. Predmetom rozhovoru boli výzvy, ktorým samospráva čelí. Veľmi rezonovala otázka stratifikácie nemocníc,“ vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová.

Článok pokračuje pod reklamou


„Návšteva pani prezidentky v našom regióne znamenala dosť veľa z toho pohľadu, ako pani prezidentka reagovala na všetky tie témy a problémy, ktoré nás v regióne trápia. Začali sme zdravotníctvom a revúckou nemocnicou, ktorá je z nášho pohľadu najdôležitejším bodom a najdôležitejšia inštitúcia v meste, ktorá sa stará o zdravie našich občanov. Ale prešli sme aj ďalšie oblasti, ako napríklad súdnu mapu, zonáciu NP Muránska planina a všetky témy, ktoré sa nás dotýkajú,“ priblížil ďalej pre Rimava.sk primátor Revúcej Július Buchta.


NEVYNECHAJTE: FOTO: Kroky prezidentky Zuzany Čaputovej smerovali do Tornale


Kroky prezidentky z mestského úradu ďalej smerovali do Múzea Prvého slovenského gymnázia. „Je to veľmi vzácne a hlavne dôležité miesto. Ako múzeum je veľmi pekne spracované,“ pokračovala Zuzana Čaputová, ktorá sa na pôde múzea ďalej stretla aj s niekoľkými predstaviteľmi mesta a regiónu, rôznych či už štátnych alebo iných inštitúcií, zástupcami tretieho sektora, seniorov, zdravotníctva.

„To je vždy vzácna chvíľa stretnúť ľudí, ktorí hýbu tým daným mestom alebo lokalitou. Pretože tak, ako som aj včera konštatovala, tento región je nádherný prírodnými krásami a bohatstvami, ale to, čo je veľmi dôležité, je, keď sa stretnú skvelí ľudia, ktorí sú ochotní spolupracovať a pohnúť región dopredu,“ konštatovala prezidentka.

V Revúcej sa taktiež stretla so zástupcami OZ Cesta von a diskutovala s účastníčkami programu Omama. „Poskytujú absolútne unikátne služby možno aj vo svetovom merítku, pretože pomáhajú vzdelávať maličké deti od 0 do 4 rokov z marginalizovaných skupín. Tento projekt je vzácny v tom, že zamestnáva ako učiteľky – tie, ktoré vedú malé deti, ženy z osád, Rómske ženy -  pod vedením mentoriek. Čiže získavajú kvalifikáciu, prácu,“ vysvetlila prezidentka. Ako ďalej povedala, je všeobecne známe, že osud jednotlivca je do veľkej miery zadefinovaný prvými tromi rokmi života, a tak im Omamy dávajú šancu na lepšiu kvalitu života. „Vzdelávajú ich, vedú k jemnej motorike a ďalším zručnostiam,“ dodala.

Prezidentkin program ďalej pokračoval návštevou obce Muráň, kde ju privítal starosta obce Roman Goldschmidt. Prezidentka si pozrela spôsob výroby tradičných Muránskych buchiet. Oficiálny program ukončila prechádzkou Muránskou planinou, ktorou ju sprevádzal riaditeľ Správy NP Muránska planina Ján Šmídt. Témou bola aj zonácia NP Muránska planina.

„Tento región má smerovať k ďaleko vyššej miere ochrany prírody a zároveň poskytovať turisticky atraktívne miesta. Turizmus je veľmi dôležitý z hľadiska perspektívy tohto regiónu. Zo všetkých strán počúvam, že záujem o Gemer aj Muránsku planinu stúpa. Takže veľmi držím palce tomuto regiónu a budem sa snažiť robiť všetko preto, aby aj to, čo je k tomu potrebné - infraštruktúra, ubytovacie kapacity, mohli primeraným spôsobom rásť. Samozrejme, nie na úkor prírody a toho unikátneho, čo na Gemeri je,“ uzavrela prezidentka Zuzana Čaputová.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross