No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Kraj vyzval ministerstvo zdravotníctva na okamžitú stabilizáciu ambulantného sektora

Foto: BBSK

Vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na dnešnom (26. 1.) tlačovom brífingu upozornilo na vážnu situáciu v ambulantnom sektore a okamžitú potrebu jeho stabilizácie. Podporu ambulantným poskytovateľom a výzvu ministerstvu zdravotníctva adresoval kraj aj prostredníctvom uznesenia zastupiteľstva.

Zastupiteľstvo BBSK dnes prijalo uznesenie, v ktorom podporilo oprávnené požiadavky poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti voči vláde a zdravotným poisťovniam na navýšenie ich financovania prostredníctvom nových zmlúv. Tiež adresovalo výzvu Ministerstvu zdravotníctva SR, aby urgentne uzavrelo dohodu so zástupcami ambulantnej siete zdravotnej starostlivosti a zdravotných poisťovní, nakoľko bez dohody v krátkom čase hrozia nezvratné dôsledky pre pacientov.

Článok pokračuje pod reklamou


„My, ako zriaďovateľ niekoľkých ambulancií vidíme, že ich financovanie je v niektorých segmentoch doslova absurdné. Vidíme, že niektoré ambulancie sú nefinancovateľné, že motivácia existovať alebo dokonca zakladať ambulancie je slabá, ak nie mínusová. A vidíme, že ešte stále sa tento fakt neberie dosť vážne,“ uviedol predseda BBSK Ondrej Lunter.

Upozornil aj na dlhé obdobie nečinnosti zo strany ministerstva zdravotníctva, ktoré si s ambulantnými poskytovateľmi sadlo za rokovací stôl až včera. K dohode však nedospeli.

„Vôbec nerozumiem, prečo sa rokovať začalo zas na poslednú chvíľu. Každý vie, že zmluvy o pár dní skončia, rozpočet štátu je pritom definitívne známy už asi mesiac. A včera bolo prvé rokovanie. Sme týmto znepokojení, pretože máme informácie o vážnych dopadoch tejto neistoty,“ povedal banskobystrický župan.

Znepokojenie vyjadrila i lekárka a predsedníčka Komisie zdravotníctva Zastupiteľstva BBSK Andrea Baníková: „Vyzývame aj z tohto miesta ministerstvo, aby sa touto situáciou vážne zaoberalo a aby rokovania do konca tohto mesiaca naozaj prebehli. Ak k dohode nepríde, od 1. februára nebude mať 6000 ambulancií na Slovensku zmluvy so zdravotými poisťovňami a hrozí, že pacienti nebudú mať zabezpečenú ambulantnú starostlivosť.“

Krajské zastupiteľstvo vo svojom uznesení tiež upozornilo na neodkladnú potrebu komplexnej reformy ambulantného sektora, a to aj v kontexte so schválenou reformou ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorej súčasťou je aj kategorizácia nemocníc.


PREČÍTAJTE SI TIEŽ:

Župan Lunter navštívil Revúcu, dôvodom bolo rokovanie o budúcnosti nemocnice

18.jan.2023 -

Uviedol, že nikto z ministerstva kraju a ani ľuďom nikdy nevysvetlil, ako má vyzerať komplexná mapa zdravotnej starostlivosti po reforme.

Ďaľej...

„Zastupiteľstvo BBSK nalieha na Ministerstvo zdravotníctva SR, aby rozhodovalo o kategorizácii nemocníc a doplnkových programoch až po konzultácii s dotknutými nemocnicami a s ohľadom na aktuálny stav ambulantnej siete tak, aby na žiadnom mieste nedošlo k zníženiu dostupnosti zdravotnej starostlivosti redukciou celkových kapacít,“ píše sa v uznesení.

„Neexistuje jasná vízia vlády, ako má ambulantný sektor vyzerať. Treba vytvoriť jasné pravidlá na minimálnu sieť a povedať, kde, kto a ako má veci riešiť. Už viac ako rok upozorňujeme na to, že akákoľvek reforma musí začať v ambulanciách a až potom v nemocniciach. Pustiť sa do reformy nemocníc bez toho, aby sme vedeli ako bude vyzerať ambulantná sieť, je hazardovanie so zdravím obyvateľov,“ doplnil Peter Juhász, lekár a podpredseda BBSK pre zdravotníctvo.

BBSK rovnako upozornil, že k nestabilite v ambulantnom sektore prispelo tiež zvýhodnenie zdravotníckeho personálu v sieti ústavnej zdravotnej starostlivosti oproti sieti ambulantnej zdravotnej starostlivosti.

Článok pokračuje pod reklamou


„To sa týka ekonomiky ambulancií, ktorá jednoducho už dnes nie je konkurencieschopná pre lekára alebo lekárku v porovnaní s postavením lekára v nemocnici. Som naozaj veľmi prekvapený, že dokonca aj predseda vlády sa tvári, že tomu nerozumie, keď stavia ambulantných lekárov na úroveň podnikateľov, ktorí sa majú postarať sami a svoje príjmy,“ doplnil Ondrej Lunter s tým, že spolu s poslancami sa ohradzujú voči verejným výrokom ministra zdravotníctva, že poskytovanie ambulantnej zdravotnej starostlivosti je v pôsobnosti samosprávnych krajov.

„Všetky dôležité regulatívy a podmienky existencie týchto zdravotníckych zariadení určuje štát a zdravotné poisťovne. Upozorňujeme verejnosť, že pokiaľ nedôjde k dohode medzi vládou, zástupcami poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti a zdravotnými poisťovňami ešte pred vypršaním platnosti súčasných zmlúv, samosprávny kraj nemá kompetencie ani nástroje na to, aby prinútil ambulantný sektor poskytovať zdravotnú starostlivosť,“ uzavrel predseda BBSK.

Foto: BBSK

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross