No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Mesto dostalo ponuku na odkúpenie internátu. Poslanec Hazucha navrhol aj konkláve: biely dym pôjde, keď sa dohodneme

7. apríla 2022 | | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA - Poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) sa nezišli na pokračujúcom zasadnutí MsZ, ktoré sa konalo 5. apríla, v dostatočnom počte. Aby boli uznášaniaschopní, chýbali im dvaja poslanci. Neprítomní poslanci sa ospravedlnili z rôznych dôvodov - pracovné povinnosti, karanténa, práceneschopnosť alebo zúčastnenie sa na rokovaní na Krajskej rade BBSK.


Prečítajte si tiež: Diskusia okolo internátu bola opäť ostrá, takéto názory odzneli


Napriek tomu si na niekoľko minút zobral slovo primátor mesta Jozef Šimko, ktorý prítomných poslancov informoval, že mesto dostalo ponuku na odkúpenie budovy bývalého Domova mládeže na ulici Školskej. Diskusia o jej využití na mestskom zastupiteľstve z 29. marca sa skončila ostrou výmenou názorov.

Článok pokračuje pod reklamou


Ako uviedol primátor, ponuka na odkúpenie bývalého internátu prišla od spoločnosti VBD Development s.r.o. z Bratislavy v hodnote 465 374 eur, táto suma však nezahŕňa hodnotu pozemkov. "Naša spoločnosť má záujem o investíciu do predmetnej nehnuteľnosti a jej následnú rekonštrukciu za účelom realizácie bytových jednotiek," odcitoval z ponuky spoločnosti.

"Ak by ste túto variantu zvolili, museli by sme vypísať verejno-obchodnú súťaž na predaj budovy," informoval Šimko. Pokračoval, že základná cena by sa odrážala od znaleckého posudku, ktorý bol mestu zaslaný. "Rešpektujem názor občanov, ktorí na verejnom hovore v počte 37 hlasovali za zakonzervovanie, ale oni nie sú zákonodarným zborom a nie je to reprezentatívna vzorka z 22-tisíc obyvateľov Rimavskej Soboty," pokračoval.


Prečítajte si tiež: Po urážkach, hádkach a osočovaní, poslanci zo zastupiteľstva odišli. Po týždni budú zasadať znova


Navrhol tiež riešenie v podobe referenda, kde by sa mohli obyvatelia R. Soboty vyjadriť a rozhodnúť, čo s internátom urobiť. "A keď občania povedia jednoznačne nie, zabudnime na to, ale 37 ľudí nemôže povedať nie. Samozrejme, môžeme budovu aj zbúrať, ale to bude 1,5 milióna eur. A to si nemôžeme dovoliť."

Článok pokračuje pod reklamou


Po monológu primátora sa o slovo prihlásil poslanec Ivan Hazucha. "Obávam sa, že nenájdeme riešenie. Je jeden veľmi dobrý recept, ako sa hľadajú riešenia, a to je princíp konkláve. Pozvete nás ku vám, sadneme si, zamkneme miestnosť a biely dym pôjde, iba keď sa dohodneme. Dovtedy tam budeme sedieť, kým sa nedohodneme. Prvý deň budeme jesť a druhý deň budeme iba o chlebe a vode," povedal nadľahčene Hazucha s tým, že podľa neho je predaj budovy zbavenie sa zodpovednosti. "Takto to máme v rukách, ale potom to už v rukách mať nebudeme."


Prečítajte si tiež: Poslanci na pokračujúcom zasadnutí MsZ dnes nerokovali, nebolo ich dostatok


Dátum ďalšieho pokračujúceho zastupiteľstva zatiaľ známy nie je. Súčasťou programu mali byť aj návrhy na udelenie Ceny mesta za rok 2022, ktoré sa odovzdávajú počas Dní mesta. Poslanci mestského zastupiteľstva majú teda tri týždne na to, aby sa dohodli na ďalšom stretnutí.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross