No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Nový prednosta Máté: Predošlé vedenie OÚ zanechalo takmer vyčerpaný rozpočet

19. októbra 2010 |  | | |

Obvodný úrad zrejme nehospodáril v súlade s rozpočtovými pravidlami, financie na tento rok sú takmer vyčerpané. Pre Rimava.sk to dnes povedal novovymenovaný prednosta Obvodného úradu v Rimavskej Sobote František Máté, ktorý vo štvrtok, 14. októbra, nahradil vo funkcii Janu Uhrinovú. Ako Máté tvrdí, na základe jeho zistení chýba približne 34 tisíc eur na prevádzkové náklady, peniaze na výplaty pre zamestnancov obvodného úradu majú len na mesiac a pol dopredu. „Rozpočtové položky sú k začiatku októbra takmer úplne vyčerpané,“ uviedol prednosta, ktorý hospodárenie predošlého vedenia považuje za riskantné a chybné. „Musí predsa fungovať podľa určitých pravidiel, ktoré tu zrejme neboli dodržané,“ konštatuje Máté. Zároveň nevylučuje, že bude trvať minimálne na vyvodení zodpovednosti a zvažuje ďalšie kroky.

„Muselo to byť jasné už v polovici roka a kompetentní mali prijať určité opatrenia,“ hovorí prednosta. Podľa neho sa k niekoľkým úsporným krokom pristúpilo, ale až v závere septembra. „Išlo napríklad o šetrenie papierom, uzavretie ventilov radiátorov či zváženie nutnosti služobnej cesty,“ vymenúva Máté. Hoci platy zamestnancov úradu sú tzv. tabuľkové, podľa slov prednostu boli veľké rozdiely v osobných príplatkoch. „Stravné lístky sa preplácali napríklad aj v čase dovoleniek,“ dodáva. Po bývalom vedení úradu ostali podľa neho aj neuhradené faktúry vo výške približne 10 tisíc eur. 

Podľa prednostu sa objem peňazí pre úrad bude znižovať, následkom čoho musí dôjsť aj k prepusteniu zamestnancov. „Dostali sme z ministerstva list, ktorý hovorí o nemeniteľnom finančnom limite pre obvodný úrad. Dnes teda musím poslať návrh na zmenu organizačnej štruktúry a zníženie počtu funkčných miest,“ hovorí Máté, podľa ktorého zatiaľ nejde o konkrétne mená, len pozície v rámci úradu. Podľa neho by sa prepúšťanie malo dotknúť približne siedmich zamestnancov, na obvodnom úrade ich celkovo pracuje 50. Nový prednosta však tento krok nepovažuje za šťastný, nakoľko pod úrad spadá veľký obvod (okres Rimavská Sobota a Revúca, pozn. red.). „Plánujem vypracovanie auditu pracovných miest, aby sa preukázalo, že tento obvodný úrad je zrelý nie na prepúšťanie, ale skôr naopak, na posilnenie jednotlivých odborov úradu,“ uzavrel prednosta.

Bývalú prednostku Janu Uhrinovú sa nám popoludní telefonicky zastihnúť nepodarilo.

Zdroj: Rimava.sk

 


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross