No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Poslanci sa chcú Murgaša spýtať na podozrivú firmu

8. novembra 2009 |  | | | |

Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja sa podpisujú pod návrh na zvolanie mimoriadneho zasadnutia, na ktorom sa chcú župana Milana Murgaša spýtať na vznik firmy Regionálne cesty s. r. o. Ide o dcérsku firmu župnej akciovej spoločnosti Banskobystrická regionálna správa ciest a vznikla 28. októbra. Ako dnes pre agentúru SITA uviedla poslankyňa Božena Kováčová, poslanci sa o založení novej firmy dozvedeli len náhodou z obchodného registra. Podpisy za zvolanie schôdze zbiera poslankyňa Tatiana Štulrajterová, návrh chce županovi doručiť v pondelok. "Máme zatiaľ neoficiálne informácie, že sa na dcérsku firmu prevádza majetok, prevádzajú sa na ňu strediská zimnej údržby, chceme sa opýtať aj na to," povedala pre agentúru SITA Štulrajterová. Nechápe tiež, prečo má dcérska firma sídlo v Leviciach. "To budeme cestnú daň za naše vozidlá platiť Nitrianskemu kraju?", podotkla Štulrajterová. Pripomenula, že dozorná rada Banskobystrickej regionálnej správy ciest o založení dcérskej firmy nič nevie.

Murgaš na zámer zvolať mimoriadnu schôdzu reagoval so smiechom. "Poslanci preukazujú absolútnu neznalosť zákona, môžu zvolávať, čo chcú. Sú diletanti v týchto veciach, nepoznajú obchodný zákonník, nikto z nich, ktorí navrhujú tieto veci, nikdy v živote nepodnikal," povedal pre agentúru SITA župan s tým, že ide o súčasť predvolebnej kampane poslancov. Na otázku, aký je účel založenia akciovej spoločnosti, Murgaš odpovedal: "Pretože je potrebné oddeliť to, čo sa robí ako výkon vo verejnom záujme, to znamená údržba komunikácií pre Banskobystrický kraj, a potom to, čo sa robí ako biznis, to znamená údržba komunikácií pre iné subjekty, lebo tam je možné dosiahnuť iné ziskové marže."

Cieľom Banskobystrickej regionálnej správy ciest, ktorej stopercentným akcionárom je župa, nie je vytvárať zisk, ale pracovať vo verejnom záujme. "Pri jej založení, pri zakladateľskej zmluve, bolo povedané, že jej zisk nemôže prekročiť tri percentá," uviedol Murgaš s tým, že dcérska firma bude môcť mať vyššiu mieru zisku. Dodal, že vzniknú aj ďalšie dve dcérske firmy Banskobystrickej regionálnej správy ciest - jedna má pôsobiť na východe Slovenska a druhá v Bratislave. Firma Regionálne cesty má pôsobiť na západe Slovenska.

Murgaš, ktorý ako štatutárny zástupca župy ako stopercentného akcionára vykonáva v Banskobystrickej regionálnej správe ciest funkciu valného zhromaždenia, uviedol, že o založení dcérskych firiem rozhodlo predstavenstvo, ktoré ho o tom informovalo. Podpredseda predstavenstva Banskobystrickej regionálnej správy ciest a župný poslanec Peter Mináč ale dnes pre agentúru SITA uviedol, že v predstavenstve o ničom takom nerozhodovali. "V predstavenstve to nebolo. Neurobil sa žiaden vklad, pozeral som si aj zápisnice," povedal Mináč. Podľa Murgaša, ak členovia predstavenstva nevedia, že sa o tom rokovalo, "tak si asi museli sedieť na ušiach, alebo neboli prítomní."

Zdro: BANSKÁ BYSTRICA 8. novembra (SITA)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross