No active "ca-sidebar-197687" sidebar

R. Sobota dostala výnimku na čerpanie miliónov z eurofondov, zatiaľ o ne nepožiadala

Rimavská Sobota chýba na zozname prihlásených samospráv nad 40 tisíc obyvateľov, ktoré budú môcť v najbližších rokoch žiadať o eurofondy vo výške 500 mil. eur. Upozornil na to v interpelácii poslanec rimavskosobotského mestského zastupiteľstva Roman Vaľo.

Ten sa na nedávnom rokovaní zaujímal, prečo samospráva, ako prirodzený líder Malohontu, nezačala rokovania s okolitými samosprávami. Ako upozornil, okres Rimavská Sobota dostal možnosť čerpať financie na udržateľný mestský rozvoj, aj keď nemá potrebný počet obyvateľov mesta. Podmienkou je vziať okolité samosprávy za partnerov, aby túto hranicu dosiahli a mohli sa prihlásiť do konca mesiaca na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Celý okres Rimavská Sobota má viac ako 80 tis. obyvateľov.

Článok pokračuje pod reklamou



"Mesto o tejto aktivite vie. Viceprimátor sa na príprave týchto vecí zúčastňoval," konštatoval predseda poslaneckého klubu Odvážme sa zrýchliť Vaľo s tým, že ich v deň rokovania informovali o neúčasti na konštituovaní rady partnerstva na BBSK. "Dnes sa odsúhlasil dokonca aj štatút rady partnerstva," priblížil vo štvrtok a dodal, že podľa jeho informácií sa s R. Sobotou počíta, ale ak sa neprihlási do konca mesiaca na ministerstve a k rade partnerstva, tak prídu o možnosť čerpať veľké milióny z tohto programu na rozvoj mesta a jeho okolia.

Zároveň pripomenul, že podľa informácií od predstaviteľov ZMOGAMu zatiaľ mesto nekontaktovalo starostov, ani primátorov okolitých miest tak, aby vytvorilo sumár 40 tis. obyvateľov. "Čas sa kráti. Kedy sa tým ešte mesto môže ešte zaoberať. Alebo sme sa rozhodli, o tieto financie opäť nezabojovať?" pýtal sa Vaľo a zdôraznil, že žiada mesto, aby okamžite vstúpilo do rokovaní s okolitými obcami či samosprávami a prihlásilo sa. "Táto dohoda predchádzala podaniu žiadosti, čo je zásadným kritériom na jej podanie," vysvetlil.

Viceprimátor Ladislav Rigó priznal, že sa tomu nebráni a bol už na troch rokovaniach. V krátkosti priblížil ich vývoj. Ako však poznamenal, bol prekvapený, prečo dali také vysoké číslo – 40 tis. obyvateľov, keď celý okres má okolo 84 tisíc občanov. Vysvetlil, že počas týždňa budú mať rokovanie a urobia všetko preto, aby zohnali čo najviac finančných prostriedkov. "Len aby boli úspešné tie projekty, ktoré budú pre naše mesto," podotkol Rigó s tým, že zo skúseností žiadatelia venujú veľa času na vypracovanie analýz či podrobných rozpočtov, a potom sa projekty posúvajú, až z toho nič nebude.

"Vidím, že na vašej strane záujem o tieto aktivity je, tak treba začať konať, aby sme jednu z obrovských šancí neprepásli," prízvukoval Vaľo s tým, že odpoveď, prečo neboli prihlásení, v reakcii nedostal.

Poslanci na rokovaní prebrali aj otázku o sprístupnení pozemkov pre priemyselný park, ktorý by mohol byť postavený štátom smerom na obec Čerenčany. Vaľo vtedy hovoril, že išlo o najdôležitejšie rozhodnutia za uplynulých 20 rokov. "Nebolo to len kvôli bodu o strategickom priemyselnom parku, ale je to aj o tomto bode – o rade partnerstva kreovanej pod BBSK. Očakávam, nielen ja, ale všetci obyvatelia mesta, aj voliči, aj nevoliči súčasného vedenia, že vykoná všetky aktivity preto, aby sme si nenechali túto šancu ujsť a nezahodili tak budúcnosť našich detí za hlavu," uzavrel.

Rigó potom ukončil rokovanie pre nedostatočný počet poslancov.

Zdroj: Rimava.sk

Poslanci schválili nájom pôdy pre Agroris a zároveň vyšli v ústrety priemyselnému parku

Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross