No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Kedy sa budeme môcť testovať doma? Ministerstvo sa priamej odpovedi vyhýba

18. marca 2021 | |  | |

BRATISLAVA – Samotestovanie v pohodlí domova je pre mnohých ľudí dlho očakávaným spôsobom, ako sa konečne zbaviť otravného dochádzania za testovaním na mobilné odberové miesta. Hoci vládni predstavitelia v minulosti túto možnosť opakovane prisľúbili, konkrétnejší termín spustenia samotestovania zatiaľ nespomínajú a hovoria len o vytváraní potrebného legislatívneho rámca.

O testovaní doma naposledy hovorili na stredajšej (17. 3.) tlačovej konferencii zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger a štátny tajomník rezortu Peter Stachura.

Slovenská republika nakúpila veľké množstvo testov a pripravuje sa zmena testovacej stratégie, ktorá by mala byť založená na samotestovaní. Pripravujeme legislatívny rámec na to, aby sme zjednodušili tento proces testovania a umožnili ho aj v domácnostiach. V prípade potreby, ak je to nevyhnutné, aj na školách, v závodoch a inde,“ avizoval Stachura. V stredu prijaté uznesenie vlády ale ešte neráta so samotestovaním a počas najbližších 40 dní pokračovania núdzového stavu podľa štátneho tajomníka možnosť samotestovania nebude.

Článok pokračuje pod reklamou



Lex corona zdravotníctva upravuje legislatívny rámec, aby sme mali možnosť aj na prípadné samotestovanie, ak vyhodnotíme, že to je dobrý variant. Diskusia na konkrétnom použití teraz prebieha,“ nadviazal na jeho vyjadrenie zastupujúci minister Heger s tým, že táto možnosť sa musí najskôr dobre pripraviť.

My nechceme hazardovať s nervami občanov a už vonkoncom nie s ich zdravím a životmi. Takýto koncept je potrebné kvalitne pripraviť a to je to, čo sa každým dňom deje. Ja sa na to pýtam pravidelne od piatku (12. 3.) večer na každej porade, ako som nastúpil (na post ministra zdravotníctva, pozn. red.). Vidím, že tu progres je, ale povedzme si na rovinu, pripraviť takýto veľký koncept pre národ, to nie je otázka troch dní,“ zdôraznil Heger.

Rezort bude podľa neho bude reagovať na prípadné odporúčanie konzília odborníkov a následná „technická“ diskusia, čo z nich zapracovať do finálneho projektu, prebehne na pandemickej komisii vlády.

Na nevhodnosť neustáleho dochádzania na testovanie upozorňovali viacerí odborníci, podľa ktorých sa takto zvyšuje mobilita a pravdepodobnosť nákazy. Možnosť otestovať sa doma avizoval začiatkom marca aj minister obrany Jaroslav Naď, podľa ktorého bude mať na to možnosť každý občan, ktorý prejaví záujem.

J. NAĎ: Každý, kto sa bude chcieť testovať doma, bude mať tú možnosť

Zdroj: Rimava.sk; Foto: ilustračné


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross