No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Skončili sa šieste parlamentné voľby v histórii SR

10. marca 2012 |  | 

Skončili sa šieste parlamentné voľby v histórii samostatnej Slovenskej republiky. O 22:00 sa zavreli volebné miestnosti s výnimkou troch v Šoporni, kde sa hlasuje o pár minút dlhšie. Podľa zistení Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) tri okrsky v Šoporni boli otvorené o 7:05 až 7:10. Keďže podľa zákona čas na hlasovanie nemôže byť skrátený, hlasovanie tu predĺžili do 22:05 až 22:10. Všade inde sa začalo hlasovať presne o 7:00. Starosta žiadnej obce, ani primátor žiadneho mesta nevyužil zákonnú možnosť začať hlasovanie až o dve hodiny skôr. Hlasovanie v dnešných predčasných voľbách do Národnej rady SR bolo podľa zistení ÚVK pokojné. O prípadoch kupovania hlasov ÚVK tiež nemá informácie. Počas dňa riešila ÚVK len menšie problémy, odpovedala na otázky voličov o hlasovaní.

ÚVK vyzvala ešte pred voľbami okrskové volebné komisie, aby v prípade možného narušenia hlasovania okamžite kontaktovali políciu. ÚVK totiž dostala od polície informácie o možnom narušení poriadku vo volebných miestnostiach počas hlasovania.

O hlasy 4 324 910 voličov zapísaných vo voličských zoznamoch sa uchádzalo 26 politických strán. Na ich kandidátkach bolo pôvodne zaregistrovaných 2 967 kandidátov, z toho 778 žien (26 %). Od registrácie z kandidačných listín ubudlo rekordných 85 kandidátov. Hlasovať sa dalo v 5 956 volebných miestnostiach.

Priebežné neoficiálne výsledky hlasovania v dnešných predčasných parlamentných voľbách začne už čoskoro zverejňovať Štatistický úrad SR na svojej webstránke statistics.sk a na externom webe volbysr.sk. Prvé čísla by sa tu mohli objaviť okolo 22:30 - 22:45, podľa toho, ako okrskové volebné komisie spracujú svoje zápisnice. Štatistici očakávajú dlhší čas spracovania výsledkov hlasovania. Vzhľadom na to, že kandidovalo až 26 strán by to mohlo sčítanie hlasov trvať približne o dve až tri hodiny dlhšie ako pri voľbách do NR SR v roku 2010. Oficiálne výsledky hlasovania zverejní Ústredná volebná komisia v nedeľu, pravdepodobne až popoludní.

BRATISLAVA 10. marca (SITA)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross