No active "ca-sidebar-197687" sidebar

SMER-SD: Odvolanie viceprimátora Čemana nezodpovedá demokracii v samospráve

13. marca 2012 |  | | | | |

Ján Čeman a primátor Jozef ŠimkoDôvody odvolania rimavskosobotského viceprimátora Jána Čemana nezodpovedajú demokratickým princípom, na ktorých má byť založené riadenie samosprávy. Uvádza sa to v oficiálnom stanovisku mestskej organizácie SMER-SD Rimavská Sobota. Jána Čemana, poslanca za SMER-SD primátor z funkcie svojho zástupcu odvolal v polovici februára, rozhodnutie mu z radnice doručili písomne.

Primátor v odvolaní uviedol, že Čemanove stanoviská aj hlasovania nie sú v súlade s volebným programom a koncepciou rozvoja mesta, viceprimátor sa podľa Šimka nestotožňuje s jeho cieľmi a plánmi. Hlasoval za stiahnutie návrhu rozpočtu na rok 2012, čo malo podľa primátora za následok zabrzdenie rozvojového programu mesta. Primátorovi sa nepáčilo ani to, že Čeman nepodporil kúpu dopravného ihriska a že v súvislosti s fitnescentrom na Západe "podporil záujem jednotlivca".

Mestská organizácia SMER-SD sa v stanovisku rázne ohradila voči dôvodom, ktoré primátor v odvolaní uvádza. „Poslanec Ján Čeman, nominovaný stranou SMER SD, nikdy nehlasoval proti schválenej koncepcii rozvoja mesta. Ciele a plány sporadicky uvádzané primátorom mesta ako jeho volebný program neboli pred mestské zastupiteľstvo nikdy predložené, tobôž nie ním schválené a preto nie je ani povinnosťou poslancov s takto predkladanými návrhmi bez výhrad súhlasiť," píše sa v stanovisku.

Podľa miestnych predstaviteľov SMER-SD sú predkladané návrhy nekoncepčné, vytrhávané na schvaľovanie jednotlivo bez systému, návrhy obsahujú mnoho nezodpovedaných otázok (finančné krytie, akútnosť potreby pre mesto,...), „čo bolo aj v prípade predloženého návrhu na hlasovanie o kúpe predraženého pozemku niekdajšieho dopravného ihriska pri železnici, zakúpenie a postavenie starého (technicky nevyhovujúceho) toboganu na Kurinci.“

Aktuálne rozpočtové provizórium podľa poslancov umožňuje bezproblémový chod MsÚ a na neho naviazaných organizácií.

„Čo sa týka tvrdenia, že tobogan na Kurinci nebude tohto roku na začiatok sezóny stáť s bazénom na Kurinci preto, lebo to spôsobil svojim hlasovaním odvolaný viceprimátor je tiež nepravda, nakoľko na mimoriadnom zasadnutí  Mestskej rady  8.januára 2012 bola primátorovi schváleným uznesením MsR daná plná moc jednať vo veci tobogan tak, aby tento bol do zahájenia tohoročnej sezóny postavený a spojazdnený a že na najbližšom zasadnutí MsZ bude poslanecká zhoda, tento zámer odhlasovať, čo sa aj stalo," píše sa v stanovisku.

Oficiálne stanovisko je zverejnené na internete (infoportrs.sk, pozn. red.), autentickosť dokumentu pre Rimava.sk potvrdil šéf ľavicového poslaneckého klubu Ján Végh. Ako uviedol, cítili potrebu reagovať na primátorove rozhodnutie odvolať Jána Čemana z funkcie viceprimátora a vysvetliť občanom svoj postoj k dôvodom, ktoré Šimko pri odvolaní uviedol. SMER-SD je v 19-člennom mestskom zastupiteľstve  najviac zastúpenou stranou, má osem poslancov.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross