No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Banskobystrickom kraji majú voliči na výber Maňku a Mikuša

26. novembra 2009 |  | | | |

Okolo 530-tisíc oprávnených voličov v Banskobystrickom kraji bude mať v sobotnom druhom kole volieb župana na výber medzi 50-ročným europoslancom Vladimírom Maňkom, kandidátom koalície strán Smer-SD a ĽS-HZDS a 49-ročným poslancom Národnej rady SR Jozefom Mikušom, kandidátom koalície strán SDKÚ-DS, KDH, Občianska konzervatívna strana, Konzervatívni demokrati Slovenska a Sloboda a solidarita. Voliť ich budú môcť v 13 obvodoch, územne zhodných s okresmi kraja, rozdelených na spolu 918 okrskov. Počtom obyvateľov najväčší obvod je Banská Bystrica, najmenším je Banská Štiavnica.

Maňka postúpil do druhého kola volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja z prvého miesta, keď získal 48 090 (35,41 %) voličských hlasov a vyhral v deviatich z 13 obvodov kraja. Ako hlavnú prioritu v prípade zvolenia uviedol pre agentúru SITA riešenie vysokej nezamestnanosti, rizika chudoby a kvality života, a to najmä zvýšením čerpania prostriedkov z eurofondov. Mikuša do druhého kola volieb predsedu banskobystrického vyššieho územného celku posunulo 39 127 (28,81 %) voličských hlasov a vyhral v dvoch z 13 obvodov kraja. Ako hlavnú prioritu v prípade zvolenia za župana uviedol odstránenie korupcie a klientelizmu, a tým navrátenie vážnosti a úcty župnému úradu.

Kým Mikuša aj v druhom kole podporujú len tie strany, za ktoré kandiduje, Maňka má okrem toho aj podporu ďalších deviatich, väčšinou neparlamentných strán. Z tých, ktoré budú mať poslancov v novom banskobystrickom krajskom zastupiteľstve Maňku popri koalícii Smer-SD a ĽS-HZDS, podporuje aj SMK, Hnutie za demokraciu (HZD) a Strana zelených, Mikuša podporuje SDKÚ-DS a KDH. Jedinou stranou zastúpenou v novom župnom zastupiteľstve, ktorá v druhom kole nepodporila ani Maňku, ani Mikuša, je SNS.

V prvom kole regionálnych volieb kandidovalo za banskobystrického župana deväť občanov. Súčasný župan Milan Murgaš (nezávislý), ktorý skončil na treťom mieste, na jednej z tlačových besied pred prvým kolom uviedol, že z dvojice Maňka - Mikuš je podľa neho pre kraj menším zlom Mikuš. Aké dal Murgaš pred druhým kolom odporúčanie svojim sympatizantom, sa agentúre SITA nepodarilo zistiť, keďže sa s ním od stredy nepodarilo skontaktovať. Portál Bystricoviny.sk v utorok uviedol, že Murgaš sa vyjadril, že nepodporuje ani jedného z kandidátov v druhom kole.

Marian Kotleba (nezávislý), ktorý skončil v prvom kole na štvrtom mieste, pre agentúru SITA uviedol, že v druhom kole bude voliť Mikuša a odporúča to aj svojím sympatizantom. "Nie že by bol Mikuš lepší, ale vzhľadom na to, čo Smer robil v prvom kole, že stavajú svoju kampaň na cigánskych hlasoch," povedal Kotleba. Dodal, že s ním nikdy ani jeden z kandidátov nerokoval. Kandidát koalície SNS, HZD Jozef Šimko, ktorý skončil v prvom kole na piatom mieste, podporuje v druhom kole Mikuša. Informoval o tom Mikuš v utorok na tlačovej besede, so Šimkom sa odvtedy agentúre SITA nepodarilo skontaktovať.

Na prvom kole tohtoročných župných volieb sa v Banskobystrickom kraji zúčastnilo 143 445 spomedzi 530 098 oprávnených voličov, čo znamená 27,06-percentnú volebnú účasť, najvyššiu zo všetkých krajov.

Zdroj: BANSKÁ BYSTRICA 26. novembra (SITA)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross