No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V Rimavskej Seči si v roku 2006 podľa ÚS SR kupovali voličov

22. júla 2008 |  | |

Nedôslednosť volebnej komisie, porušenie volebného moratória a tajnosti hlasovania patrili k viacerým závažným porušeniam volebného zákona, ktorých rozsah a intenzita mohli podstatným spôsobom ovplyvniť výsledky decembrových volieb 2006 v Rimavskej Seči v Rimavskosobotskom okrese. Tie Ústavný súd vyhlásil za neplatné v máji tohto roku.


Ústavný súd v Košiciach za najzávažnejšie porušenie volebného zákona v náleze hodnotí kupovanie hlasov voličov. Tí boli podľa viacerých svedkov ovplyvňovaní, aby volili za starostku Mártu Stubendek a tiež konkrétnych kandidátov za poslancov obecného zastupiteľstva. Pred vchodom do volebných miestností stojaci aktivisti dávali usmernenia a inštrukcie prichádzajúcim voličom, koho majú voliť. Mená boli na lístkoch, ktoré im rozdávali a pre prípad uskutočnenia požadovanej voľby dávali prísľub vyplatenia finančných odmien, čo je podľa súdu nezákonné šírenie informácií v prospech určených kandidátov.

Ako sa ďalej v náleze Ústavného súdu uvádza, za hrubé porušenie princípu tajnosti hlasovania súd vyhodnotil fakt, že v priebehu volieb bolo mnoho prípadov, keď najmä rómski voliči chodili za plentu - piati až šiesti. Podľa tvrdenia jedného zo svedkov, jeden z voličov bezdôvodne išiel za plentu so svojou dcérou, pričom bolo počuť, ako ju ovplyvňoval pri voľbe starostu, aby volila Mártu Stubendek.

Súd zobral do úvahy aj skutočnosť, že syn starostky Ákos Stubendek, ktorý vo voľbách kandidoval za poslanca, pôsobil súčasne ako pozorovateľ. Podľa niekoľkých svedkov sa počas volieb nachádzal v budove, kde prebiehali. Najmä pred vstupom do volebnej miestnosti a niekedy vstúpil s prichádzajúcimi voličmi aj do dverí. Toto súd vyhodnotil ako neprípustné ovplyvňovanie voličov, ktoré mohlo mať nie zanedbateľný vplyv na konečný výsledok volieb.

Pri voľbách bolo podľa výsledku súdu zistené, že jedna volička volila dvakrát – na obecnom úrade aj do prenosovej schránky a za jedného voliča odhlasovala iná osoba.

V komunálnych voľbách 2. decembra 2006 v Rimavskej Seči, kde bolo takmer 1300 voličov, bolo vydaných 1004 obálok. Najviac hlasov 586 získala Márta Stubendek, Zoltán Pósa získal 403 a Zoltán Póša 5.

Rimava.sk sa snažila získať k rozhodnutiu Ústavného súdu stanovisko starostky Stubendekovej, tá však podľa vyjadrenia pracovníčky obecného úradu čerpá tento týždeň dovolenku a mobil opakovane nedvíhala.

Podľa slov sťažovateľa Zoltána Pósu, ktorý sa vo voľbách uchádzal o funkciu starostu v Rimavskej Seči, sa teraz čaká na stanovisko Ústavného súdu v ďalšej veci. Na ten sa podľa jeho informácií obrátila starostka, ktorá požiadala o stanovisko, či mandát poslancov zanikol, alebo obecné zastupiteľstvo má fungovať v zložení, ako bolo v decembri 2006 zvolené až do vykonania nových volieb. Nové voľby by podľa Pósu mohli byť vyhlásené koncom októbra alebo začiatkom novembra. Ako poznamenal, obecné zastupiteľstvo v Seči od mája nezasadalo.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross